Denemarken geïnteresseerd in het PKVW

Een Deense delegatie bezocht dinsdag het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om meer te weten te komen over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Ze waren onder de indruk van de wijze waarop het keurmerk het risico op een woninginbraak verkleint. De Denen onderzoeken de mogelijkheden om in Denemarken ook een keurmerk voor veilig wonen te introduceren en zien het Nederlandse Politiekeurmerk als een inspirerend voorbeeld.

De delegatie bestond onder andere uit preventiespecialisten, verzekeraars en architecten. Het werkbezoek van de delegatie begon maandag al met een bezoek aan het testcentrum van SKG-IKOB, dat de kwaliteit bewaakt voor de bouw- en vastgoedbranche. In het testcentrum worden verschillende onderdelen van woningen zoals gevelelementen of sloten getest op onder andere inbraakwerendheid.

Dinsdag 18 september waren de Denen de hele dag te gast bij het CCV. Daar werden zij uitgebreid geïnformeerd over het PKVW. ’s Middags was er een rondetafelgesprek. Daar schoven deskundigen bij aan van verschillende betrokken organisaties zoals:

  • gemeenten
  • politie
  • woningcorporaties
  • ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Vereniging voor Hang- en Sluitwerk
  • een PKVW-bedrijf

Na afloop van het werkbezoek aan het CCV was er een schouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. In Leidsche Rijn zijn veel woningen PKVW-gecertificeerd. Woensdag 19 september zal de delegatie nog een bouwmarkt met een PKVW-afdeling bezoeken en in gesprek gaan met de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. De input van afgelopen dagen vanuit de Nederlandse deskundigen is waardevol voor het verdere onderzoek naar het Deense keurmerk voor veilig wonen.

Deel dit bericht