Donkere Dagen Offensief van start

Campagnemateriaal Donkere Dagen Offensief tegen woninginbraken

Donkere Dagen Offensief van start

Van november tot en met februari vinden jaarlijks de meeste woninginbraken plaats. Daarom start per 1 november weer het ‘Donkere Dagen Offensief’. Het doel van dit offensief is het tegengaan van stijgingen van inbraken, overvallen en straatroven in de wintermaanden. Gemeenten attenderen hun bewoners erop dat ze zélf acties kunnen nemen om de kans op woninginbraak te verlagen.

Verlichting

Wanneer een woning onverlicht is, zien inbrekers dat de bewoners niet thuis zijn. Daarom is het verstandig gebruik te maken van tijdschakelaars en buitenlampen die werken met een sensor. Geef de woning dus een bewoonde indruk en speel de inbreker in de kijker door goede verlichting te plaatsen.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. In het handboek PKVW Bestaande Bouw is precies te vinden welke verlichtingseisen er zijn om een woning volgens het PKVW te beveiligen.

De campagne ‘Avondje weg? Lichtje aan en deur op slot.’ geeft tips voor bewoners om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Tips voor bewoners

  • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt.
  • Wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Vind hier een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf bij jou in de buurt.

Het campagnemateriaal voor gemeenten is op deze website te downloaden en/of te bestellen.

Deel dit bericht