Veilig langer thuis blijven wonen

Langer thuis blijven wonen: de laatste jaren komt dit steeds vaker voor onder ouderen. Gelukkig kan dit tegenwoordig gerealiseerd worden met verschillende hulpmiddelen. Je krijgt dan te maken met zorgverleners die je aan huis komen helpen. Noodzakelijk is het dat deze thuiszorgmedewerkers op een veilige manier binnen kunnen komen in jouw woning. Ongewenste bezoekers wil je immers buiten houden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de toegang tot je zorgwoning te regelen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpt je graag bij de keuze hierin.

Toegangsbeheer zorgwoning in de praktijk

Bij het CCV werkt Chris van der Nat als adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit is hét keurmerk voor woningen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Hij heeft een achtergrond als veiligheidsdeskundige bij de Politie Rotterdam-Rijnmond en ruim 20 jaar ervaring op het gebied van het Politiekeurmerk. “Omdat veel ouderen tegenwoordig langer thuis blijven wonen, startte het ministerie van Justitie en Veiligheid twee jaar geleden een onderzoek naar het toegangsbeheer in zorgwoningen.” Van der Nat werd ingezet om te onderzoeken hoe het toegangsbeheer in zorgwoningen in de praktijk functioneerde.

Sleutelkluisjes

Er zijn verschillende mogelijkheden om veilig binnen te komen in een zorgwoning. Eén van die manieren is een sleutelkluisje. Dit is een klein kluisje waarin de sleutel van de woning ligt en die alleen opgemaakt kan worden met een sleutel of een code. Certificatie-instelling SKG-IKOB test en certificeert deze kluisjes. Van der Nat legt uit: “Bij de certificatie van code bedienbare sleutelkluisje stelt SKG-IKOB dat er een verhoogd risico is op misbruik van dit type kluisje, wanneer deze op een (semi) openbare plaats wordt gebruikt en als meer dan 5 personen de code weten.”
Daarom wordt geadviseerd om de code elke drie maanden te wijzigen in overleg met de zorgorganisatie. Dit zijn maatregelen waar de bewoner zelf verantwoordelijk voor is. Bekend is, dat veel codes worden gebruikt met het geboortejaar van de bewoner. Veel codes beginnen dan ook met 19… Van der Nat: “Wij adviseren om daarom een andere code te kiezen dan een geboortejaar, om misbruik te voorkomen.”

Inbraakwerendheid van sleutelkluisje

In het eisenpakket van het Politiekeurmerk wordt gesteld dat een sleutelkluisje, net als bereikbare ramen en deuren, 3-minuteninbraakwerend en niet eenvoudig te manipuleren moet zijn. Sleutelkluisjes worden getest door SKG-IKOB en bij goedkeuring gecertificeerd. Deze certificering is op het kluisje zichtbaar door het logo van SKG met daarin twee of drie sterren. Het verschil in de sterren zit hem in de inbraakwerendheid: twee sterren staat voor 3-minuteninbraakwerend en drie sterren voor 5-minuteninbraakwerend.

Afstemming met zorginstelling en woningcorporatie

De PKVW-adviseur stelt dat de sleutelkluis een verantwoord hulpmiddel is voor zorgwoningen. “Maar”, zegt hij, “alleen op voorwaarde dat er met SKG-gecertificeerde kluizen wordt gewerkt, in nauwe afstemming met de zorginstelling en de woningcorporatie. Bij woongebouwen is het van belang dat de omgeving van de centrale toegang niet volgehangen wordt met sleutelkluizen. Maar tegenwoordig zijn er uitstekende voorzieningen om toegangsbeheer van een woongebouw specifiek voor zorgmedewerkers uit te voeren.”

Kluis openen met smartphone

Er zijn nog meer manieren om zorgverleners in jouw woning binnen te laten komen, zonder dat je zelf de deur open hoeft te doen. Zoals elektromechanische sleutelkluisjes. Ook hierin ligt de sleutel van jouw woning. Het kluisje wordt met een app op de smartphone van de zorgverlener geopend.

Het voordeel van dit systeem is dat er geen extra voorwaarden worden gesteld en dat er altijd overzicht is wie en wanneer het sleutelkluisje heeft geopend. Een transparante en veilige manier dus. Van der Nat benadrukt hierbij ook de taak van de zorginstelling: “Bij deze systemen moet een organisatie, zoals de zorginstelling, wel de regie hebben voor het bijhouden van autorisaties.” Sommige zorginstellingen werken nauw samen met gespecialiseerde intermediaire bedrijven.

Informatiefolders toegang tot zorgwoningen

Meer opties voor het toegangsbeheer voor zorgwoningen zijn te vinden in de informatiefolders van het CCV. Belangrijk is om te kijken of je als bewoner überhaupt georganiseerde toegang nodig heeft of wil. Soms zijn het vooral de kinderen van senioren, mantelzorgers of ouders van jongeren met een beperking die een dergelijke oplossing ambiëren.

Als je toch graag zorgmedewerkers toegang in jouw woning wil verlenen, dan zijn er allerlei toegangsoplossingen denkbaar, zoals elektromechanische cilindersystemen. SKG-IKOB heeft deze systemen ook gecertificeerd. Omdat er veelal een draaiknop aan de binnenzijde van de deur zit moet dan wel o.a. het glas vervangen worden door inbraakwerend glas (P4A). In de informatiefolder “Toegang tot zorgwoningen voor organisaties” wordt ook aandacht besteed aan alle goedgekeurde en SKG-gecertificeerde producten die geschikt voor toegang tot zorgwoningen. Bij een juiste montage zijn deze producten ook geaccepteerd voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Foto: Phonirio

Deel dit bericht