De echte inbraakpiek staat ons nog te wachten

“ De échte inbraakpiek staat ons nog te wachten: oud en nieuw. Dat is verreweg de populairste dag voor inbrekers om toe te slaan. ,,Een inbreker gaat tijdens de jaarwisseling op in de menigte en slaat vervolgens toe”, zegt Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De jaarwisseling is verreweg het populairste moment voor inbrekers om toe te slaan, blijkt uit de recente Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

Gedupeerden inbraak

Volgens Schat is het verklaarbaar waarom de jaarwisseling zo populair is bij het inbrekersgilde. ,,Mensen lopen na middernacht de straat op om vuurwerk af te steken en de buren gelukkig nieuwjaar te wensen, de stemming is uitgelaten en sommigen hebben een slok op. Daardoor zijn mensen minder voorzichtig en vergeten de deur goed af te sluiten of laten deze zelfs open staan.”

Een tweede probleem is het grote aantal mensen op straat. Er wordt vuurwerk afgestoken, er is lawaai, het is chaotisch en onoverzichtelijk. ,,Zo weet je niet meer wie er wel en niet thuishoren in jouw straat. En dat is een probleem, want daardoor herken je verdachte situaties niet meer. Die onbekende man die bij de buren voor de deur staat, kan op visite zijn bij andere mensen verderop in de straat. Je slaat er geen acht op.”

Bron: De Stentor: driemaal zoveel inbraken tijdens de jaarwisseling

Deel dit bericht