Het aantal woninginbraken in Utrecht-centrum is in de maand december het sterkst afgenomen van heel Nederland. Daarmee sleepte de stad de Harm Alarm Bokaal 2018 in de wacht. Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer en tevens ambassadeur preventie woninginbraken, reikte de eervolle prijs op dinsdag 21 januari uit.

‘Niet verslappen’

In zijn speech erkende Aptroot dat hij de prijs liever had uitgereikt in zijn eigen stad, maar met een daling van het aantal woninginbraken in december met maar liefst 47% ten opzichte van dezelfde maand in 2017 was het district Utrecht-centrum toch echt koploper. Een knappe prestatie, vond ook burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. De daling is volgens hem het gevolg van de goede samenwerking tussen verschillende partijen en de aandacht die veel organisaties, waaronder de vijf woningcorporaties, aan het voorkomen van deze vorm van criminaliteit hebben besteed. Van Zanen riep alle partijen op de aandacht voor het thema vast te houden en bij de aanpak van woninginbraken nu niet te verslappen. ,,Iedere inbraak is en blijft er één te veel.’’

Halvering

Politiechef Liesbeth Maas van district Utrecht-stad, die de prijs in ontvangst nam, gaf trots aan dat het aantal woninginbraken in Utrecht al langere tijd afneemt. In 2014 werd er nog 2075 keer ingebroken in de gemeente Utrecht, in 2018 was dat 1037 keer; een halvering. Maas illustreerde het succes met een voorbeeld waarbij een 14-jarige jongen direct 112 belde toen er bij hem thuis werd ingebroken. Toen de politie ter plaatse kwam, bleken de inbrekers al gevlucht te zijn, maar na het uitkammen van de wijk werden de twee daders toch opgespoord. ,,Veel aanhoudingen zijn te danken aan de alertheid van burgers’’, zei Maas. ,,Zij zijn de oren en ogen van de wijk.’’
Sybren van der Velden, landelijk coördinator Woninginbraak bij de politie, onderstreepte dat. Het merendeel van opgespoorde verdachten komt voort uit een melding van een burger via 112.
De Harm Alarm Bokaal, vernoemd naar het boegbeeld van de landelijke campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk‘, werd dinsdag voor de vijfde keer uitgereikt.

Deel dit bericht