Politiekeurmerk Veilig Wonen stelt bouwsector centraal in nieuwe richtlijn

Politiekeurmerk Veilig Wonen stelt de bouwsector centraal in nieuwe richtlijnen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) beweegt mee met de huidige markt. De projectontwikkelaar, aannemer en woningcorporatie staan centraal in de nieuwe PKVW-richtlijnen 2019. Doel is meer gebruiksgemak voor alle betrokken partijen, stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) als eigenaar van het keurmerk.

Eisenpakket

Het eisenpakket van het Politiekeurmerk om woningen inbraakwerend te maken, is door de jaren heen behoorlijk ingewikkeld geworden. Niet alle uitzonderingen zijn in regels vast te leggen zonder dat de materie gecompliceerd wordt, zegt Susanne Schat, projectleider PKVW bij het CCV. “Daarom zullen de nieuwe PKVW-handboeken meer dan voorheen uitgaan van de vakkennis en expertise van de aannemer, het PKVW-bedrijf of de projectontwikkelaar.”

In het derde kwartaal van 2019 zal het CCV de nieuwe PKVW-handboeken voor bestaande en nieuwbouwwoningen publiceren. Werkgroepen met experts en ervaringsdeskundigen buigen zich op dit moment over de taaie stof. De inhoud leidt hier en daar tot stevige discussies.

Schat: “Het is niet voor niets dat de PKVW-handboeken zo uitgebreid zijn. Een expertgroep heeft de richtlijnen door de jaren heen zó gedetailleerd gemaakt, dat ze niet meer gebruiksvriendelijk zijn. Dat betekent: even terug naar de basis. We willen woningen in Nederland veiliger maken. Als niemand begrijpt wat we opschrijven, dan schieten we dat doel voorbij.”

Handzaam overzicht

De bedoeling is om tot een handzaam overzicht van eisen te komen waar elke aannemer mee overweg kan, zegt Schat. ,,Komt de gebruiker er dan toch niet uit? Geen probleem; op de website politiekeurmerk.nl zijn PKVW-bouwplanadviseurs te vinden die dagelijks PKVW integreren in bouwplannen. Zij zijn indien nodig in te huren.”

Daarnaast is er een grote diversiteit aan gebruikersgroepen die het PKVW toepassen. Van woningeigenaar tot gemeente. Deze groepen willen gerichte informatie krijgen over het PKVW. “Een aannemer wil gewoon snel weten wat hij moet doen om een project te realiseren conform de eisen van het Politiekeurmerk. ” Het CCV wil met het vernieuwde eisenpakket tegemoet komen aan de wensen voor meer gebruiksgemak van de handboeken in de praktijk.

“Doorgaan op de oude voet is geen optie”, vult Schat aan. “De bouwsector heeft het al zwaar genoeg met het vinden van personeel en moet voldoen aan allerlei bouw- en duurzaamheidseisen’. Laten wij er dan in ieder geval voor zorgen dat woningen inbraakwerend zijn en dat wij de aannemers en projectontwikkelaars zoveel mogelijk ontzorgen om dat doel te bereiken.”

Deel dit bericht