Blog: ‘Altijd weer die sleutelkluizen… los het samen op!’

Met afkeer keek ik naar het NOS Journaal waarin te zien was hoe twee ouderen het slachtoffer waren geworden van inbraak en mishandeling. De inbrekers hadden hun sleutelkluisjes opengebroken, een methode die helaas niet voor het eerst het nieuws haalde. De media wakkerden aansluitend de discussie aan: sleutelkluis of niet? Maar daar gaat het niet over. De vraag is: wie neemt de verantwoordelijkheid voor een veilige toegang tot ouderenwoningen?

Hoe komt de thuiszorg binnen?

Ouderen die langer thuis wonen, worden doorgaans ook hulpbehoevender. Dat betekent dat zorgverleners bij hen in huis moeten kunnen komen. Tegelijkertijd is het zaak om ongenode gasten zoals inbrekers juist buiten te houden. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) biedt wonend Nederland een klip-en-klaar overzicht van goedgekeurde sleutelkluisjes. Daarnaast is er door de technische vooruitgang inmiddels een heel scala aan slimme toegangsmogelijkheden voorhanden. Er is voor ieder wat wils. En de zorgorganisatie moet zorg leveren, dus die maakt de keuze. Toch? Nee dus!

Complex vraagstuk

Het is een complex vraagstuk. Stel jezelf maar eens het volgende voor: is een hoogbejaarde vrouw van 86 in staat met een smartphone de deur te openen? Zij draait het slot van haar voordeur al decennialang het liefst met een sleutel open. De thuiszorg wil graag met een tag binnenkomen, maar wie betaalt de softwaremanager die de mutaties beheert? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de cliënt? De vraag is of een zorgorganisatie kan eisen dat deze een gecertificeerd kluisje ophangt. Er zijn al sleutelkluisjes te koop voor enkele tientallen euro’s, maar die worden veelal eenvoudig opengebroken. Weekenddiensten worden gedraaid door een andere organisatie, die gebruik maakt van weer een ander toegangssysteem. Zorgverleners hebben te maken met geplande en ongeplande zorg. De thuiszorgmedewerker wil geen 30 sleutels aan haar sleutelbos. Hoe moet dat?

Overheid, kom in actie!

De overheid wil dat ouderen langer thuis wonen. Logisch als diezelfde overheid in actie komt om deze vaak kwetsbare groep in hun eigen huis te beschermen. Breng betrokken partijen rondom zorgbehoevenden samen om tot duidelijke afspraken te komen over toegang tot zorgwoningen. Daarbij moet worden voorkomen dat een wildgroei aan toegangssystemen ontstaat. Zolang dat niet gebeurt, zijn sleutelkluisjes – de goedgekeurde exemplaren! – de oplossing. Gelukkig zijn er zorgorganisaties die zich verantwoordelijk voelen om, ondanks een afwachtende overheid, te investeren in deugdelijke toegangssystemen.

Intussen rept en roert Nederland lekker door. Overheid, politie, gemeenten, zorgorganisaties, ouderen en mantelzorgers; samen zijn we er verantwoordelijk voor dat ouderen veilig wonen. Wie doet wat en wie betaalt? Beantwoord die vraag en kies voor een goedgekeurde en dus betrouwbare oplossing!

Susanne Schat
Adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen

Deel dit bericht