Inbrekers in de startblokken voor meivakantie

Lekker naar buiten of naar familie met Pasen, op Koningsdag feestvieren op straat en  misschien even ertussenuit in binnen- of buitenland. De meivakantie is dit jaar een aaneenschakeling van momenten waarop we liever niet binnen blijven. Maar let op: inbrekers staan juist op deze dagen in de startblokken om toe te slaan. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) waarschuwt voor een verhoogde kans op inbraken en adviseert om extra alert te zijn en woningen goed af te sluiten.

‘Code oranje’ op Koningsdag

“Vooral op Koningsdag is het ‘code oranje’. De kans op een inbraak is dan anderhalf tot twee keer zo groot”, zegt Susanne Schat, adviseur woninginbraken en Politiekeurmerk Veilig Wonen bij het CCV. “Men heeft het gevoel gewoon thuis of in de buurt te zijn en denkt niet na over de risico’s. Door de gezellige drukte op de vrijmarkt vallen in het feestgedruis onbekende personen niet op. Dit zijn de momenten waarop een inbreker ongestoord naar binnen glipt. Waar een inbreker tijdens Kerst en Oud en Nieuw graag inbreekt rond 17:00 uur ’s middags, waagt deze zich op Koningsdag het liefst rond 12:00 uur ’s middags aan een inbraak.”

Ramen dicht, deur op slot!

Met een aantal eenvoudige maatregelen verklein je de kans op inbraak aanzienlijk, zegt Schat. “Om te beginnen moet de woning goed afgesloten zijn. Draai de deur op slot en sluit de ramen, ook als je maar even weggaat of gewoon in de buurt bent. Ook is het belangrijk om waardevolle spullen zoals een handtas, tablet of smartphone uit het zicht te leggen.”

Preventieadvies

Naast bovengenoemde maatregelen raadt Schat aan om het hang-en-sluitwerk van de woning te laten checken op de laatste kwaliteitseisen. “Inbrekers passen hun inbraakmethodes voortdurend aan. Een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf is altijd op de hoogte van de laatste trends en helpt bewoners bij goede beveiliging. Met veiligheidsmaatregelen volgens het Politiekeurmerk verklein je de kans op een geslaagde inbraak tot wel 90%.”

Een goede tip is ook om met buren af te spreken om extra op te letten als je weg bent. Schat: “Zij kunnen bij verdachte situaties 112 bellen. Inbrekers die op heterdaad worden betrapt, kunnen vaak in de kraag worden gevat dankzij oplettende omwonenden.”

 

 

Deel dit bericht