Het CCV blijft stevig inzetten op aanpak High Impact Crimes

De afgelopen 10 jaar zijn overvallen, straatroven, woninginbraken en geweld stevig aangepakt. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid blikte op het congres ’10 jaar bestrijding van High Impact Crimes’ terug. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) presenteerde diverse aanpakken van criminaliteit, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Meerwaarde van PKVW

CCV-adviseur Susanne Schat en Sybren van der Velden, landelijk projectleider/coördinator woninginbraak & heling van de Nationale Politie, gaven tijdens een workshop over het PKVW inzicht in dé plekken waar inbrekers graag hun slag slaan en hoe bewoners dit kunnen voorkomen. De PKVW-eisen bevorderen bijvoorbeeld het sociale toezicht, zei Schat. “Juiste verlichting zorgt ervoor dat een inbreker in de kijker staat en die plekken daarom liever overslaat. Het PKVW maakt de hele buurt veiliger en vergroot de veiligheidsbeleving in de woonomgeving. En dat bevordert zowel de sfeer in als het imago van de wijk.” Ruud Jansen, eigenaar van het gelijknamige PKVW-bedrijf in inbraakbeveiliging en preventie, liet zien hoe je met gecertificeerd hang-en-sluitwerk inbrekers buiten houdt.

360-graden trainingsvideo

Het CCV lanceerde op het congres een 360-gradentraining over overvallen. Via de 360-gradenvideo’s kunnen gevaarlijke situaties levensecht worden nagebootst. Ze vergroten de bewustwording en geven burgers en bedrijven tips te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Er waren al video’s voor horecapersoneel, senioren en jongeren. Thema’s zijn onder meer overvallen en babbeltrucs. De nieuwe 360-gradenvideo’s van het CCV zijn gratis te downloaden in de appstore en in de playstore.

HIC-preventiewijzer

Het congres was de uitgelezen kans om bezoekers kennis te laten maken met de HIC-preventiewijzer van het CCV, een database met maatregelen om HIC aan te pakken. Succesvolle maatregelen die nog ontbreken in de preventiewijzer kun je via e-mail sturen naar het CCV, zodat de database actueel blijft.

CCV Congres

HIC-congres gemist? Je krijgt een herkansing op het landelijke CCV-congres ‘Het CCV: houd(t) je veilig’ op 27 juni in Utrecht. Dit is bijna vol, dus meld je snel aan!

Deel dit bericht