Volop aandacht voor inbraak op European Focus Day

Houd inbrekers buiten, ook tijdens de zomervakantie! Dat is de boodschap van de eerste European Focus Day, een dag waarop in heel Europa aandacht wordt besteed aan preventie van woninginbraken. Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer en ambassadeur Aanpak Woninginbraken, Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak en heling bij de politie en Politiekeurmerk-adviseur Susanne Schat, gaven in Zoetermeer de aftrap voor tal van preventie-activiteiten in het hele land om mensen bewust te maken van woninginbraakpreventie. Schat benadrukte in Zoetermeer opnieuw het belang van beveiligingsmaatregelen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Zomercampagne van start

European Focus Day vormt het startsein voor de zomercampagne tegen woninginbraak. In de zomermaanden stijgt het aantal inbraken omdat inbrekers graag hun hun slag slaan als bewoners in deze periode langere tijd van huis zijn. Gelukkig kunnen vakantievierders zelf veel doen om inbraak te voorkomen. Meer informatie en veel tips zijn hier te vinden.

Stijging aantal inbraken

In meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aantal inbraken in de zomermaanden. In middelgrote steden als Delft, Leeuwarden en Lelystad neemt de kans op inbraak zelfs met tientallen procenten toe, blijkt uit een analyse van politiegegevens.

In kleine gemeenten is de stijging van het aantal inbraken in juni, juli en augustus het grootst. In Zeewolde (Flevoland) verdrievoudigt het aantal inbraken zelfs ten opzichte van de rest van het jaar. Opmerkelijk genoeg is in de drie grootste steden nauwelijks sprake van een zomerpiek. De inbraken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht blijven met een stijging van 1, 6 en 3 procent nagenoeg gelijk. Den Haag stijgt met 21 procent wel fors. De cijfers zijn gebaseerd op het gemiddeld aantal inbraken in de afgelopen twee jaar.

Forse stijging

In veel middelgrote gemeenten is sprake van een forse stijging in de zomer. Delft (67 procent), Leeuwarden (38) en Lelystad (34) zijn de grootste uitschieters. Andere steden als Breda of Maastricht laten inbrekers ’s zomers juist links liggen. In gemeenten als Nunspeet of Meppel zakt het aantal inbraken ’s zomers tot een derde.

Als een notoire inbreker vrijkomt uit de gevangenis, schieten de cijfers in een gemeente plotseling omhoog.

Inbraken tijdens de zomer t.o.v. rest van het jaar. Groene markering betekent minder inbraken, gele markering is ongeveer gelijk en rode markering is meer inbraken tijdens de zomerperiode. Bron: Bart Jan Dekker, 18 juni 2019, Flourish

Zomer beruchte inbraakperiode

Een sluitende verklaring voor de lokale verschillen heeft Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie, niet. ,,Maar veel hangt af van de daders. Als een mobiele inbrekersbende besluit ergens toe te slaan, of als een notoire inbreker vrijkomt uit de gevangenis, schieten de cijfers in een gemeente plotseling omhoog.’’

De zomer is een beruchte inbraakperiode, doordat mensen op vakantie gaan. Inbrekers loeren op huizen die tijdelijk onbewoond zijn. Ook toerisme lijkt een rol te spelen. In vrijwel alle kustgemeenten stijgt het aantal inbraken in de maanden juni, juli en augustus. Noordwijk spant de kroon met 42 procent.

Inbraak is heftige ervaring

Hoewel het aantal sinds 2012 is gehalveerd, vindt nog elke 12 minuten een woninginbraak plaats. Vorig jaar werd in bijna 43.000 huizen ingebroken. ,,Dat zijn er nog altijd te veel”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie. ,,Een inbraak in je woning is een heftige ervaring. Dat is de plek waar je je het allerveiligst wil voelen.’’

Goed hang-en-sluitwerk

Volgens Van der Velden kunnen mensen veel doen om inbraak in de zomer te voorkomen. Zijn allerbeste tip? ,,Zorg voor goed hang-en-sluitwerk. Dieven laten zich echt afschrikken door goede sloten. Dan gaan ze een huis verder kijken.’’ Een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf kan adviseren over beveiligingsmaatregelen en gecertificeerd hang-en-sluitwerk aanbrengen.

,,Aanstaande vakantiegangers moeten hun best doen hun huis er bewoond uit te laten zien. Bijvoorbeeld door niet alles op te ruimen, maar wat kopjes op tafel te laten staan. En tijdschakelaars in te stellen, zodat ’s avonds het licht brandt.’’

Takje tussen de deur

De afgelopen jaren gebruiken inbrekers vaker slimme trucs om na te gaan of iemand thuis is. Ze plaatsen bijvoorbeeld takjes tussen de deur, spannen een elastiekje om de deurpost of leggen een steen op een oprit. Als er een paar dagen niets is veranderd, weten ze dat het huis onbewoond is. ,,Als je zo’n takje of steen tegenkomt, bel dan de politie”, zegt Van der Velden. ,,Het helpt ons erachter te komen waar inbrekers willen toeslaan. Sowieso: zie je iets verdachts? Bel dan 112. Mensen zijn bevreesd om dat alarmnummer te bellen, maar het is er ook om boeven te vangen.’’

Om aandacht te besteden aan zomerinbraken, is er woensdag een Europese bewustwordingsdag, waar twaalf landen aan meedoen. In verschillende plaatsen geeft de politie uitleg over inbraakpreventie. Ook gaat er extra aandacht uit naar het oppakken van inbrekers die nog een straf open hebben staan. ,,Inbrekers opsluiten is óók een vorm van preventie”, legt Van der Velden uit.

Bron: het AD – 18 juni 2019

Deel dit bericht