‘Buurtpreventie draagt bij aan veiligheid van stad’

De officiële afsluiting van de European Focus Day vond woensdag 19 juni in Almere plaats. Buurtpreventieteams werden persoonlijk geprezen door burgemeester Franc Weerwind. “Iedere inbraak is er één teveel. Naast de politie en toezichthouders hebben we juist de inwoners uit de eigen wijk nodig, die hun straten en mensen kennen. Jullie als vrijwillige buurtpreventen dragen bij aan de veiligheid van onze stad en dat is groots”, zo uitte Weerwind zijn dankbaarheid.

Op European Focus Day werd in heel Europa aandacht besteed aan de preventie van woninginbraken. Tijdens de afsluiting in Almere werden de buurtpreventieteams in het zonnetje gezet, vond de lancering van de nieuwe 360-graden preventievideo plaats door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en ontmoetten de teams elkaar onder het genot van een zomerse barbecue.

Aantal woninginbraken gehalveerd

Door de inzet van politie, wijkagenten, handhavers, wijkcoördinatoren en vrijwillige buurtpreventieteams, is het aantal inbraken gehalveerd (2018 ten opzichte van 2013). Burgemeester Weerwind benadrukte daarom het belang van deze samenwerking van deze groepen. “Samen maken we de stad, samen zijn we Almere.”

Ook haakte Sybren van der Velden, landelijke coördinator woninginbraken van de Politie hierop aan. “Alle inspanningen die we met elkaar leveren, doen we niet voor onszelf, niet voor de gemeente, niet voor de politie, maar voor die slachtoffers buiten. Want het heeft een enorme impact als iemand slachtoffer wordt van een woninginbraak. En samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers van woninginbraken beperkt blijft.”

Lancering 360-graden video over preventie

Tijdens de officiële afsluiting werd de nieuwe 360-graden video gelanceerd door Marjoke Korff de Gidts, adviseur woninginbraak van het CCV. Deze virtual reality-video, die de burger met een speciale bril bekijkt, laat zien hoe de kans op een woninginbraak verlaagd kan worden door het treffen van de juiste maatregelen. Sprintster Jamile Samuel neemt de kijker in deze video mee.

Burgemeester Weerwind mocht als eerste de video ervaren. Ook werden 10 VR-brillen door Korff de Gidts overhandigd aan de buurtpreventieteams, zodat die ingezet kunnen worden bij voorlichtingsmomenten. Wijkagenten en buurtpreventieteams reageerden enthousiast op de video. “Wauw, je zit er echt in”, aldus één van hen.

Jaarlijkse European Focus Day

Met 25 aangemelde activiteiten door heel Nederland en de daarbij behorende (social) media-aandacht was de eerste European Focus Day een feit. Vanaf nu zal elke derde dinsdag in juni in het teken staan van woninginbraakpreventie. “Oftewel, tot volgend jaar”, sloot Van der Velden de dag af.

Deel dit bericht