Voorkom inbraak: “Doe alsof je thuis bent”

Maandagavond 22 juli was Susanne Schat te gast bij het RTL-programma Zomer Met Art om bewoners bewust te maken wat zij zelf kunnen doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. In de zomermaanden juli en augustus is er jaarlijks een stijging van het aantal inbraken, omdat veel bewoners met vakantie gaan. Wat kun je zelf doen om je huis veilig achter te laten als je weg bent? “90% heb je zelf in de hand. Het moet er uitzien alsof je thuis bent. Daarbij: zorg voor gecertificeerde sloten. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heb je het hele veilig wonenpakket”, aldus Susanne Schat, adviseur woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Tips tegen inbraak

Naast Schat zaten ex-inbreker Evert Jansen en oud-politieagent Ellie Lust aan tafel. In de uitzending van maandagavond kwamen verschillende tips tegen inbraak aan bod. Gastheer Art Rooijakkers pende druk mee. “Licht je buren in en vraag of ze je brievenbus leeghalen en af en toe hun auto op je oprit zetten”, was één van de adviezen van Schat. “Een inbreker komt niet graag binnen in een bewoond huis. Dus laat een bewoonde indruk achter. Zo simpel is het.”

Andere adviezen waren:

  • Gebruik een tijdschakelaar voor je verlichting en je radio (Jansen)
  • Zet niks onder je ramen zoals containers en trappen, om inklimming te voorkomen (Lust)
  • Denk aan goed beslag, oftewel gecertificeerde sloten volgens het PKVW (Schat).

Hotspots

Uit cijfers van de politie blijkt dat in sommige steden, zoals Lelystad en Delft, er meer inbraken gaan plaatsvinden in de zomermaanden. Dat is gebaseerd op cijfers van voorgaande jaren. “Alhoewel het natuurlijk een beetje koffiedik kijken is, geeft het wel een indicatie van hotspots in Nederland. Sommige steden hebben het echt wat zwaarder in de zomermaanden”, gaf Susanne Schat aan.

Cilindertrekken

Op de vraag hoe er dan wordt ingebroken, werd de veelvoorkomende inbraakmethode cilindertrekken in beeld gebracht. Met een simpele schroevendraaier en een hefboompje kan gemakkelijk de cilinder uit het slot worden getrokken. Dit beveilig je met een anti-cilindertrekbeslag. “Dat kost misschien €60 of €70, maar scheelt je echt heel veel ellende”, stelde oud-politieagent Ellie Lust.

Susanne Schat eindigde het item met de boodschap dat inbraak een High Impact Crime is: “Een inbraak heeft namelijk een enorme impact op het slachtoffer. Zorg daarom dat je geen slachtoffer wordt, door te checken of je gecertificeerde sloten op je woning hebt. Voorkomen is echt beter dan genezen.”

Evert Jansen (ex-inbreker) en Susanne Schat (het CCV) aan tafel bij Zomer met Art

Deel dit bericht