Gerust op vakantie: zo verklein je de kans op een inbraak

Massaal gaan woningeigenaren deze weken op vakantie. Inbrekers doen dat niet; die slaan juíst nu hun slag. Hoe ga je met een gerust hart op vakantie? En wat kun je er zelf aan doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen? Daniëlle Ohler, adviseur woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), werd door nu.nl hierover geïnterviewd. “We horen steeds vaker dat inbrekers met kleine takjes of een papiertje testen of je thuis bent”, aldus Ohler. “Licht daarom je buren in als je met vakantie gaat, zodat ze een oogje in het zeil kunnen halen en takjes of papiertjes kunnen verwijderen”, luidt het advies.Wijzigingen bekijken (opent in een nieuwe tab)

Stijging aantal inbraken in juli en augustus

Verzekeraars signaleren in juli en augustus een piek in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 5.392 claims in juli. Dat is 10 procent meer dan de 4.889 claims die ze gemiddeld ontvangen in juni. In augustus ligt het gemiddeld aantal inbraakclaims met 5.574 nóg hoger.

Goede sloten met SKG-keurmerk

Nog steeds wordt er elke twaalf minuten ergen in Nederland ingebroken. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Die treffen weinig voorbereiding en slaan hun slag wanneer het mogelijk is. Steeds vaker is dat op klaarlichte dag. Ohler adviseert de inbrekers een stap voor te zijn. “Dat begint met goede sloten met een SKG-keurmerk, deze sloten zijn bestand tegen de meest actuele inbraakmethodes. Daarnaast is het verstandig om alle ramen te sluiten, ook dat ene steekraampje. Als een inbreker ziet dat inbreken in jouw huis veel tijd kost, loopt hij door naar het volgende huis.”

 “Vraag je buren alert te zijn op takjes tussen de deurpost of een papiertje bij de autoband”

Papiertje of takje tussen de deur

Daniëlle Ohler, vervolgt: “Ze leggen een papiertje bij je autoband of klemmen een dun takje tussen de deurpost. Als je thuis bent, zijn dat dingen die je waarschijnlijk zou weghalen. Als inbrekers zien dat het takje of het papiertje er na een paar dagen nog ligt, weten ze dat ze hun slag kunnen slaan. Vraag je buren of degene die de planten water komt geven om hier alert op te zijn. Het is sowieso goed om je buren te vertellen dat je op vakantie gaat. Dan kunnen ze een oogje in het zeil houden.”

Haal hulpmiddelen weg die inbreker kan gebruiken

Voor je op vakantie gaat, kun je onder meer kijken of er niets rondom het huis staat waar ongewenste gasten op kunnen klimmen, zoals containers, een trap of een steiger. Maar vergeet ook vooral je planten niet. “Veel mensen hebben hoge struiken en bomen in hun voortuin”, vertelt Ohler. “Zo heb je binnen meer privacy, maar kunnen inbrekers ongestoord hun gang gaan bij de voordeur. Zeker nu alles volop bloeit, is het raadzaam om de tuin te snoeien.”

[In kadertje tussen tekst of anders in bullets onderaan]

Wat kun je zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

  1. Doe altijd ramen en deuren op slot
  2. Zorg voor goede sloten, te herkennen aan het SKG-logo met 2 en 3 sterren
  3. Geef je woning een bewoonde indruk met bijv. een tijdschakelaar
  4. Licht je buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden door je post regelmatig op te ruimen, takjes bij je deur weg te halen en hun auto voor je deur parkeren
  5. Laat je woning checken of het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Vind een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt

Deel dit bericht