Hoog inbraakrisico in Bunnik

Waar de gewone burger het liefst zo min mogelijk doet met dit warme weer, zitten inbrekers juist nu niet stil. In de maanden juli en augustus signaleren politieagenten en gemeenten namelijk een piek in het aantal woninginbraken. “Er is leegloop in de vakantieperiode en dus weinig sociaal toezicht”, zei Susanne Schat, Politiekeurmerk-adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vanochtend in de uitzending van RTV Utrecht. “Vooral in Bunnik moeten bewoners waakzaam zijn.”

Toename aantal inbraken in zomer

Zowel de Politie Midden-Nederland als het CCV waarschuwen voor een zomerse piek in het aantal inbraken. In het algemeen daalt dit aantal, maar in veel gemeenten is in de zomer juist een toename te zien. In Utrecht vinden meer inbraken plaats: zo’n 3%. In Bunnik is dat zelfs bijna 75%. “Omdat we natuurlijk op vakantie gaan in de zomer, maar ook omdat we onze ramen en deuren open laten staan om te luchten. Dat zijn toch de momenten dat inbrekers gebruikmaken van de gelegenheid”, zo legt politiewoordvoerster Jacqueline van Houten uit.

Oorzaak stijging woninginbraak Bunnik

Maar waarom is de verwachting dat juist in Bunnik het aantal inbraken zal stijgen in de zomermaanden? Susanne Schat legt uit: “Een oorzaak van de stijging van het aantal inbraken in Bunnik zou kunnen zijn dat de snelweg in de buurt ligt en dat inbrekers snel weg zijn. Maar ook dat er een leegloop is in de vakantieperiode en dus weinig sociaal toezicht.” Het is dus belangrijk om waakzaam te zijn en je buren in te lichten als je met vakantie gaat.

Aanpak tegen woninginbraken

Gelukkig doen gemeenten zelf ook veel in de aanpak tegen woninginbraken. Vooral Utrecht steekt er volgens Schat met kop en schouders bovenuit. “De gemeente Utrecht hanteert subsidieregelingen voor goed beveiligde woningen en ze werkt nauw samen met bedrijven die het erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben”, aldus Schat. Zo krijg je bij deze gemeente 40% korting op het totaalbedrag als je je woning volgens het Politiekeurmerk laat beveiligen door een erkend PKVW-bedrijf.

Kortom: beveilig je woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Schakel een erkend PVKW-bedrijf in bij jou in de buurt.

Susbidieregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen

In Utrecht geldt er een subsidieregeling voor woningen die beveiligd zijn volgens het Politiekeurmerk. Benieuwd hoe het in jouw gemeente geregeld is? Ga naar de website van jouw gemeente en zoek op Politiekeurmerk.

Deel dit bericht