Doordacht design elimineert criminaliteit

Conceptueel nadenken over de inrichting van de wijk was reeds in de jaren zestig een bekend fenomeen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is 24 jaar geleden gebaseerd op concepten zoals de Engelsen het deden met hun zogeheten Secured by Design (SBD).

Het Britse Secured by Design en het Nederlandse PKVW ontmoeten elkaar na 25 jaar

Na inmiddels 24 jaar Politiekeurmerk en na 30 jaar Secured by Design was het tijd om de twee keurmerkenweer eens samen te brengen om ervaringen te delen. Twee medewerkers van Politiekeurmerk Veilig Wonen staken afgelopen week over naar Engeland voor een bezoekje aan SBD. Na een fantastisch en warm onthaal gunden de Engelsen ons een gastvrij kijkje in hun keuken. Leuk om te zien dat in Engeland de betrokkenheid van de politie op preventiegebied nog heel groot en succesvol is. In totaal werken 250 politieagenten verdeeld over 43 eenheden als bouwplanadviseur. Zij werken samen met architecten, ontwikkelaars en tekenen in een vroegtijdig stadium de beveiligingsmaatregelen in in de bouwplannen. Het opleiden van deze politiekrachten wordt verzorgd door Secured by Design. Of het ontwerpen van een veilige wij of een veilig gebouw effect heeft? Zeker! SBD schetst altijd een voor-en-na-situatie van een gerenoveerde wijk of gebouw op gebied van criminaliteit en woonplezier. Je raadt het al: de criminaliteit neemt af en het woongenot voor de bewoners neemt toe.

Nederland koos een andere route dan Engeland

Het grote verschil in de twee keurmerken zit hem in het feit dat in Nederland de politie aanvankelijk net zo betrokken was bij het ontwerpen van veilige wijken en gebouwen in Nederland als in Engeland. Echter, de politie heeft het PKVW overgedragen aan het CCV omdat zij zich minder op preventie ging focussen. Nu werkt het Nederlandse PKVW niet meer met opgeleide politieagenten maar met erkende PKVW-bouwplanadviseurs. Zij helpen ontwikkelaars en woningcorporaties bij het intekenen van de PKVW-maatregelen in de bouwplannen.

Het PKVW is daarmee verworden tot een elite instrument dat toegepast wordt op dure projecten waarvoor uit intrinsieke motivatie wordt gekozen voor veiligheid op een hoger niveau dan het verplichte bouwbesluit. We zien door deze ontwikkeling dat het concept ‘veilige wijk’ trending topic is, maar dat de basis van een veilige wijk; het Politiekeurmerk Veilig Wonen, te vaak over het hoofd wordt gezien. En dat terwijl het effect zo groot is en niet heel moeilijk is om mee te nemen in de bouwplannen als de ontwerper er maar vroeg genoeg aan denkt, zo stelt Susanne Schat die het SBD in Engeland bezocht.

Er zijn verschillen tussen SBD en het PKVW, maar de basis is hetzelfde: aan de hand van doordacht design (bouwtekeningen) wordt criminaliteit geëlimineerd. Van onze Engelse buren hebben we vooral geleerd dat we best iets meer out of the box mogen denken en dat we buiten de kaders zouden kunnen treden die 25 jaar geleden grondig zijn neergezet. Zonder de fundamenten los te laten en kwaliteit te verliezen natuurlijk. Uiteraard nemen we alle tips mee bij het maken van beleid in de toekomst om woningen in Nederland veiliger te maken.

Prikkelplanten tegen inbrekers

Een voorbeeld van het weren van inbrekers door middel van een duurzame methode is het zogeheten ‘SBD Garden’. Sommige plantensoorten die naast een hekwerk geplaatst worden, vormen een dusdanig stekelig obstakel dat inbrekers je tuin liever vermijden.

De tip luidt voluit:

Zorg voor een hekwerk in je achtertuin van min. 1.8 meter hoog, plaats daarboven lichtgewicht latwerkjes (dat breekt af en maakt dus lawaai als de inbreker wil klimmen). In de latwerkjes laat je een van onderstaande prikkelplantensoorten groeien, zodat een inbreker het moeilijk heeft als hij daarin terecht komt. Dit zijn de plantensoorten die toegepast kunnen worden:

Berberis, Meidoornhaag, Dwergkwee, Olijfwilg, Hulst, Mahonia, Osmathus, Vuurdoorn, Ribes, Vasle Acacia, Stokrozen, Liguster, Duivelwandelstok, Colletia, Osagedoorn en de Stekelwinde.

Hoe verder?

Ideeën uit Engeland worden meegenomen in het strategische beleid. Het Politiekeurmerk zal nog dit jaar de nieuwe handboeken lanceren. Daarnaast wordt er gewerkt aan een geavanceerde online zoekmachine voor alle PKVW (dus inbraakwerende) producten. Een en ander om onze gebruikersgroepen beter en eenvoudiger te kunnen bedienen.

Deel dit bericht