Het CCV ondertekent met bouwmarkten en overheid Convenant Preventie Woninginbraken

Bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie maken zich sterk om woninginbraken te voorkomen. Zij ondertekenden donderdag 10 oktober op het Stadhuis in Zoetermeer samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) het Convenant Preventie Woninginbraken.

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn elk jaar nog steeds zo’n 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. Vooral nu. Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33% groter is dan in de overige maanden van het jaar. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Het convenant bevestigt het gemeenschappelijke doel om het aantal woninginbraken verder te verminderen.

Inbraakwerende maatregelen

Er komt meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen, want inbrekers kijken niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. ““Het is tijd voor actie. Van de 7 miljoen woningen in Nederland is ongeveer 15% gecertificeerd volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het wordt tijd dat bewoners aan de slag gaan om hun woning veiliger te maken. Als de doe-het-zelvers in Nederland dan goed geïnformeerd worden in de bouwmarkt, draagt dat zeker bij aan een veiliger Nederland”, stelt Susanne Schat, adviseur Politiekeurmerk bij het CCV.

Achterdeur vaak inbraakgevoelig

Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna 2 op 5 gevallen (39%) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32% op nummer 2. Goed hang- en sluitwerk en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

“Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen.”

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie zegt over het convenant: “Een inbraak in je woning heeft heel veel impact. Want wie wil er nou dat een wildvreemde je huis openbreekt, de boel overhoop haalt en je spullen steelt. Vaak ook nog dierbare spullen met een grote emotionele waarde. Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. De samenwerking met de bouwmarkten helpt daarbij. Want veiligheid creëer je samen!”

Ook Charlie Aptroot, burgemeester Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken is te spreken over de samenwerking: “Alleen door goede samenwerking kun je echt een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk is hierbij cruciaal. De samenwerking tussen veiligheidspartners en de bouwmarkten juich ik daarom toe.”

Betere voorlichting over sloten

De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen doordat meer woningen minder aantrekkelijk zijn voor inbrekers. De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen zijn:

  • Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met 2 of 3 sterren.
  • Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
  • Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter je huis.
Voor meer informatie en om te lezen wat je nog meer kunt doen om woninginbraak te voorkomen, ga je naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak of politiekeurmerk.nl.

Ondertekenaars

Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het CCV, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, Bauhaus, DESTIL Prolians, DGN Retail (HUBO, Multimate), Ferney, Hornbach, Intergamma, Kluswijs, Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Praxis, Quofi en Transferro (Probin).

Deel dit bericht