Opgelicht?! ontmaskert malafide slotenmakers

uitzending opgelicht

Het tv-programma Opgelicht?! zond gisteravond een reportage uit over malafide slotenmakers. Slotenmakers die met onduidelijke verhalen en vage toeslagen veel en véél te hoge rekeningen presenteren voor eenvoudig of slecht geleverd werk.

Zo kreeg een bejaarde man een verbijsterend hoge rekening van 8.500 euro voor amateuristisch prutswerk. Het Amsterdamse bedrijf 24/7 Dienst BV lijkt volgens het tv-programma de spil te zijn in deze oplichtingszaken.

“Zet het nummer van een erkende slotenmaker bij jou in de buurt in je telefoon, dan heb je altijd de juiste hulp bij de hand.”

Erkende slotenmaker

Via Skype gaf CCV-adviseur Susanne Schat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in het programma een reactie: “Dit is oplichting pur sang. Een erkend bedrijf (slotenmaker) geeft voorafgaand aan plaatsing van het benodigde hang-en-sluitwerk aan wat de kosten zijn. Er zijn geen vaste uurtarieven, maar erkende bedrijven conformeren zich aan het kwaliteitssysteem van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Als wij bij eventuele klachten merken dat bedrijven zich niet aan de regels houden, dan volgt schorsing en in het ergste geval volledige ontzegging. Zo weten we zeker dat er marktconform gewerkt wordt.”

Aangifte

Veel gedupeerden lopen tegen het probleem aan dat zij zich opgelicht voelen en aangifte willen doen, maar bij de politie bot vangen. Het overgrote deel van de slachtoffers krijgt op het politiebureau te horen dat aangifte doen niet mogelijk is. Het zou een civiele zaak zijn.

Het is van belang dat iedereen die zich opgelicht voelt door een slotenmaker naar het politiebureau (terug)gaat en aangifte doet, vindt ook Susanne Schat. “De politie kan alleen een aangifte opnemen als oplichting bewezen is. Omdat een consument een overeenkomst is aangegaan met een bedrijf, wordt verwezen naar het civiele recht. Als er geweld of dwang is gebruikt, dan is de politie verplicht om de aangifte aan te nemen. Doe ook altijd aangifte van dit soort praktijken via consuwijzer.nl, de consumentenpagina van de Autoriteit Consument & Markt (ACM)”.

Slotenmaker vinden

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft een zoekmachine met betrouwbare slotenmakers. Deze bedrijven moeten voldoen aan de verschillende eisen die zijn opgesteld voor het PKVW. Schat: “Zet het nummer van een erkende slotenmaker bij jou in de buurt in je telefoon, dan heb je altijd de juiste hulp bij de hand.”

Bekijk de uitzending van Opgelicht?! over malafide slotenmakers

 

Deel dit bericht