Minder woninginbraken door coronamaatregelen

Het aantal woninginbraken in Nederland daalt gestaag. Uit cijfers van de politie blijkt dat inbrekers veel minder mogelijkheden hebben om in te breken dan wanneer mensen niet thuis zijn. Dat is goed nieuws. Het is ook een reden om nu maatregelen te treffen voor als deze periode voorbij is.

 Als we het aantal inbraken in Nederland in de maand maart 2019 afzetten tegen de maand maart in 2020 zien we een daling van zo’n 30%. Zo’n enorme daling heeft in jaren niet plaatsgevonden. Toch is de trend niet alleen maar dalend.

Sommige gemeenten hebben juist meer inbraken

In Utrecht, Eindhoven en Tilburg halveerde het aantal inbraken. In Amsterdam en Den Haag namen de cijfers met ca. 28 % af. Maar er zijn ook gemeenten die het aantal woninginbraken zien toenemen, Noord-Holland bijvoorbeeld. Daar zien we toenames tot 222% in Alkmaar, Hollands Kroon en Den Helder.

De oplossing zit in preventieve maatregelen

Juist in deze tijd waarin het aantal woninginbraken daalt, is het goed om alert te blijven en preventieve maatregelen te treffen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan een woning beter worden beveiligd tegen inbraak. Bij woningen met dit keurmerk neemt de kans op een geslaagde inbraak tot wel 80% af.

Ook voor nieuwbouw en renovatie

Bij nieuwbouw en renovatieprojecten is het belangrijk inbraakwerendheid al mee te nemen in de bouwplannen. Toepassing van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vraagt relatief gezien een kleine inspanning en levert veel rendement op. Denk aan minder inbraken, meer sociale cohesie, minder overlast. Begin er op tijd mee.

Deel dit bericht