Rookmelder

Afgelopen weekend woedde er een brand in een studentenflat aan het Rijswijkseplein in Den Haag. De media legden de focus in hun verslaggeving voornamelijk op wie verantwoordelijk gehouden kan worden voor de ontbrekende rookmelders. Is het verantwoordelijkheid van de woningcorporatie of van de studenten?

Hang een rookmelder op en vecht daarna uit wie hem betaalt.

Niemand wil toch zonder rookmelder wonen?

Los van de vraag wie een rookmelder moet aanschaffen en ophangen, kun je je afvragen of je niet altijd voor jezelf moet denken. Gaat het hier werkelijk om die twee tientjes die je moet uitgeven om veilig te wonen? Een brand en zeker in een flatgebouw, overleef je vaak niet als je niet op tijd wordt gewaarschuwd. Daarom advsieert het Politiekeurmerk Veilig Wonen: Hang een rookmelder op en vecht daarna uit wie hem betaalt.

Rookmelders al jaren verplicht in het Politiekeurmerk

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is het keurmerk om woninginbraken tegen te gaan én om veilig te wonen. Ook brandpreventie is onlosmakelijk verbonden met veilig wonen. Jaarlijks vinden tussen de 20 en 30 mensen de dood door een woningbrand.

De wet voorziet (nog) niet in de plicht om een rookmelder op te hangen in bestaande woningen. Het Politiekeurmerk doet dat wel. Het PKVW gaat uit van de zogeheten 6 Wooneisen. De 5e wooneis van het Politiekeurmerk luidt:
W5 – Rookmelders: Bewoners worden tijdig gealarmeerd als rook ontstaat.

Een rookmelder zorgt ervoor dat bewoners op tijd worden gewaarschuwd wanneer er rookontwikkeling is. Vooral ’s nachts is dat van levensbelang. Als de rookmelder tijdig alarmeert bij brand, hebben bewoners extra tijd de woning te ontvluchten.

Rookmelders worden zoveel mogelijk volgens de montagevoorschriften geplaatst. Een goed functionerende rookmelder die in een eerder stadium is geplaatst, kan blijven zitten. Er mogen alleen optische rookmelders worden geplaatst. Als de rookmelder is aangesloten op het lichtnet, moet deze voorzien zijn van een back-upbatterij.

Lees de volledig eis in de handleiding PKVW voor bestaande bouw.

Wil je veilig wonen? Laat dan een erkend Politiekeurmerk bedrijf een Veilig Wonenscan uitvoeren.
Hij neemt vanzelf het onderwerp brandveiligheid mee. Een erkend bedrijf bij jou in de buurt vind je op de website hetccv.nl.

Deel dit bericht