Malafide slotenmakers leveren niet alleen slecht werk, maar sjoemelen ook met pinbetalingen

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) roept op om nog beter uit te kijken voor malafide slotenmakers. Ze leveren nu niet alleen slecht werk voor te veel geld, maar voeren bij pinbetalingen ook te hoge bedragen in. Zo wordt de klant 2 keer opgelicht.

Zo gaat de malafide slotenmaker te werk

Het overkomt ons allemaal wel eens; je bent je sleutel kwijt, de deur klemt, er is ingebroken. Je hebt een goede slotenmaker nodig en gaat via Google op zoek. Op de zoekterm ‘slotenmaker’ komen diverse websites in beeld met vriendelijke gezichten en goede recensies. Je pakt de telefoon en dan…. gaat het mis.

Een vervallen busje rijdt voor en parkeert om de hoek. Het bedrijf gaat aan de slag. Eenmaal bezig maakt het bedrijf geen vakkundige indruk en begint de slotenmaker te klagen. De klus is niet simpel, hij heeft meer tijd nodig en hij geeft vast aan dat het duurder wordt. Als de klus is afgerond, blijken er nog meer bijkomende kosten te zijn. Als klant word je opgescheept met prutswerk en krijg je een torenhoge rekening gepresenteerd. Je wilt niet betalen, maar voelt je geïntimideerd en betaalt uiteindelijk toch.

Werkwijze nóg doortrapter dan eerst

En dat is nog niet alles, zegt Susanne Schat van het CCV. “We hebben gemerkt dat de slotenmaker bij een bedrag van bijvoorbeeld €875 dat vaak al veel te hoog is, op het pinautomaat een cijfertje toevoegt. Vervolgens toont het beeldscherm van het apparaat €1.875. Pas wanneer dat bedrag uit beeld is, geeft de slotenmaker het apparaat aan de klant om de pincode in te toetsen. Klanten hebben vaak pas dagen later in de gaten dat er een hoger bedrag van hun rekening is afgeschreven. Op elke poging om contact op te nemen met het bedrijf, krijgt de klant nul op rekest.”

Iedere dag nieuwe slachtoffers

Het is lastig aan te geven hoeveel slachtoffers exact de dupe zijn van malafide slotenmakers. Sinds april registreert het CCV de meldingen. “Gemiddeld komt er bij het CCV iedere dag een melding binnen van een dergelijke oplichtingszaak”, vertelt Schat. Slachtoffers van malafide slotenmakers kunnen zich melden via info@pkvw.nl. Daarnaast worden er natuurlijk ook meldingen gedaan bij politie en instanties als ConsuWijzer.

Laat je niet oplichten, volg deze tips

Met onderstaande tips kun je voorkomen dat dit jou overkomt én krijgen malafide slotenmakers geen kans:

  • Zet nu meteen een nummer in je telefoon van een betrouwbare vakman. Die vind je op: www.politiekeurmerk.nl/slotenmakers
  • Bel nooit een slotenmaker die als eerste via Google bovenkomt in de zoekresultaten.
  • Kijk waar de slotenmaker gevestigd is. Geen adres = geen zaken doen.
  • Vertrouw je de werkzaamheden vanaf het begin al niet ? Verzoek de slotenmaker het werk te staken en weg te gaan.
  • Maak van tevoren een prijsafspraak en laat deze op papier zetten. Mondelinge toezeggingen worden niet nagekomen en prijzen vallen doorgaans honderden euro’s hoger uit.
  • Heb je geen prijsafspraak op papier en moet je een buitensporig hoog bedrag betalen? Bel dan 112, want als je eenmaal hebt betaald, dan is er een overeenkomst gesloten en is er via het civiele recht niets meer aan te doen.
  • Voel je je ook maar enigszins bedreigd? Bel 112!

Deel dit bericht