Sluwe slotenmakers in het vizier

Bron: Eigen Huis magazine jul/aug 2020

Verder van huis door een slechte slotenmaker; een onderzoek van de consumentenautoriteit moet uitwijzen hoe groot dit probleem is.
De vele klachten van consumenten waren aanleiding voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om onderzoek te doen naar slotenmakers. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. Woordvoerder Saskia Bierling licht alvast een tipje van de sluier op.

Wat zijn veelgehoorde klachten?

“Consumenten vinden dat ze extreem veel moeten betalen in noodsituaties. Prijsinformatie vooraf krijgen ze niet. Andere klachten gaan over slotenmakers die deuren beschadigen of slecht werkende sloten monteren. Daarnaast gebruiken veel slotenmakers een website als tussenpersoon. Dat maakt het voor consumenten lastig de werkelijke identiteit van de slotenmaker te achterhalen als ze willen klagen.”

Kunt u al namen noemen van bedrijven die onbetrouwbaar zijn?

“Nee, dat hopen we aan het einde van dit jaar te kunnen doen. Maar veel meldingen gaan over 24-uurs slotenmakers. Die zijn erg actief op internet. Ze kopen veel dure advertenties in bij Google, waardoor ze bovenaan de lijst met zoekresultaten staan. Ook nemen ze professionele online marketingbureaus in de arm. Wat ook voorkomt, is dat ze ten onrechte claimen dat ze een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijf zijn. Een PKVW-bedrijf beschikt over gedegen en bewezen kennis van de veiligheid in en om een woning.”

Hoe gaan jullie daarop verder actie ondernemen?

“Met handhavende maatregelen, zoals een boete en/of last onder dwangsom. Daarnaast werken we met veel partijen samen om te voorkomen dat de consumenten slachtoffer worden van deze slotenmakers.”

Hebben jullie tips voor onze lezers?

“Klik niet direct op het bovenste zoekresultaat van Google als u een slotenmaker nodig hebt, maar zoek verder. Controleer op nssg.nl of de slotenmaker is aangesloten bij het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde of kijk op politiekeurmerk.nl of hij PKVW-erkend is. Laat verder zoveel mogelijk belangrijke zaken vooraf per mail vastleggen, zoals de te betalen prijs en hoe moet worden betaald. Krijgt u telefonisch ontwijkende antwoorden of wil de slotenmaker niets per mail bevestigen, zoek dan verder.

En bent u overdag buitengesloten, neem dan contact op met een plaatselijke slotenmaker die een zaak heeft waar je naar binnen kunt gaan.

Wordt u toch geconfronteerd met een slotenmaker die een te hoog bedrag vraagt voor zijn werkzaamheden, betaal dan niet en roep de hulp van de politie in als je wordt bedreigd.

Lees meer op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen over malafide slotenmakers.

 

 

Deel dit bericht