Inbrekers slaan weer volop hun slag na lockdown

Inbrekers grijpen de versoepelingen van de coronamaatregelen aan om weer volop op pad te gaan. Het aantal woninginbraken in Nederland is weer bijna op het normale niveau van voor de coronacrisis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie. Ook verzekeraars zien het aantal meldingen van inbraken stijgen.

Doordat Nederlanders tijdens de coronacrisis massaal thuiswerkten, daalde het aantal inbraken spectaculair. Eind april lag het aantal woninginbraken maar liefst 60% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland waren er in de week van 27 april tot 3 mei ‘slechts’ 294 keer inbraken, tegen 731 dezelfde periode vorig jaar.

Bijna 40% minder inbraken

Het totale aantal woninginbraken van maart tot eind juni was 6951, 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie ziet het aantal woninginbraken sinds het einde van de lockdown echter weer oplopen. Half mei lag het aantal woninginbraken nog steeds zo’n 25% lager dan normaal. Afgelopen week bedroeg de daling slechts 11% minder dan begin juli 2019.

Normale inbraakpiek tijdens zomervakantie

Sybren van der Velden, projectleider landelijk coördinatieteam Woninginbraak en Heling, is niet verbaasd. “Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen.” In tegenstelling tot straatroven vermijden inbrekers confrontatie en geweld, legt hij uit in het AD. “Ze willen snel naar binnen en naar buiten. Als mensen dus thuis zijn, blijven ze weg.”

De politie verwacht dat het aantal inbraken vrijwel als normaal zal pieken tijdens de zomervakantie. Daarbij speelt mee dat ook de grenzen met het buitenland weer open zijn en mobiele bendes uit Oost-Europa daardoor weer gemakkelijker in Nederland kunnen toeslaan.

Gratis webinar voorkomen woninginbraak

Al meer dan 600 mensen hebben zich aangemeld voor de webinar om inbrekers buiten de deur te houden. Deze gratis webinar van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is aanstaande woensdag van 19.30 tot 20.30 uur. Geef je snel op! Inbraken voorkomen? Ga naar de preventietips van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

 

 

 

Deel dit bericht