Bouw Cittaslow wijk De Kreek met PKVW in volle gang

Cittaslow wijk De Kreek

Vlakbij Delft bouwt ABB Bouwgroep een bijzondere wijk. De Kreek is één van de eerste Cittaslow wijken van Nederland. Dit betekent dat de kwaliteit van de leefomgeving centraal staat. Dat is niet alles, want alle woningen voldoen ook aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). “Wij willen dat burgers zich veilig voelen, ” zegt Jack Mostert projectleider vanuit de gemeente Midden-Delfland. De eerste woningen zijn inmiddels betrokken.

Internationaal keurmerk

Cittaslow is een internationaal keurmerk. Het is een vereniging van 120 gemeenten over de hele wereld. Om als gemeente dit predicaat te mogen voeren, moet worden voldaan aan 8 kernwaarden. Het gaat om onder meer leefomgeving, landschap, streekproducten en behoud van eigen identiteit. Midden-Delfland is de eerste gemeente in Nederland die dit keurmerk heeft ontvangen.

160 woningen

De wijk krijgt 160 woningen aan de Kreekzone. De nieuwbouwwijk heeft een dorps karakter en mensen wonen letterlijk in het landschap. Dit betekent dat er geen lange woonstraten zijn, maar dat het landschap tot de voordeur reikt. De wijk bestaat uit 3 woongebieden met daartussen groene zones. Er zijn zowel koop- als huurwoningen.

Wadi’s

De groene gebieden tussen de woningen zijn ingericht als speelruimte, wandelgebied en fietsverbinding. “Deze bestaat uit een natuurlijk bed dat regenwater filtert, een zogenaamde wadi, zodat het water ook bij stortregens langzaam in het oppervlaktewater zakt. Bij hitte zorgen de wadi’s (met lagere natte gronden) en de beplanting juist voor verkoeling. Ook is het ecologische groen goed voor de bijen, die het moeilijk hebben in ons land”, vertelt Jack Mostert.

Bouwen in fasen

De ontwikkeling en bouw is in handen van projectontwikkelaar ABB Bouwgroep uit Sliedrecht. De officiële start was op 18 juni. De bouw van de wijk is verdeeld in 3 fasen. Fase 1 met eengezinswoningen is opgeleverd en de eerste woningen van fase 2 zijn ook klaar. De rest van fase 2 volgt vanaf het 4e kwartaal dit jaar. Het appartementencomplex (fase 3) wordt naar verwachting het 2e kwartaal van 2021 opgeleverd.

Duurzaam en veilig

De gemeenten Midden-Delfland heeft zich ingespannen om naast een duurzame wijk ook in te zetten op veiligheid. “We hebben met de projectontwikkelaar afgesproken dat de woningen voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen”, vertelt Mostert. De woningen hebben bijvoorbeeld inbraakwerend hang-en-sluitwerk en de voordeur heeft en daar waar nodig een kierstandhouder. De woningen hebben ook rookmelders met aansluiting op het lichtnet en hebben een back-up batterij. Verlichtingspunten aan de buitengevel zorgen ook voor meer sociale veiligheid.

PKVW ook in de openbare ruimte

Voldoen aan het PKVW geldt niet alleen voor de projectontwikkelaar. “Dat hebben we ook aan onszelf opgelegd. We zorgen ervoor dat de openbare ruimte aan de eisen van het PKVW voldoet”, zegt Mostert. Hij vervolgt: “Wij willen dat burgers zich veilig voelen.” Als voorbeeld noemt hij de stegen die niet doorlopen zodat ze niet als vluchtroute voor onbevoegden kunnen worden gebruikt. “Alles wordt in de openbare ruimte zo gepositioneerd dat goede sociale controle mogelijk is. De wijk heeft een speelse indeling, er zijn dus geen lange straten en huizenblokken. Dat zorgt ervoor dat er geen plekken zijn om je te verstoppen. Vanuit elke woning is er zicht op de straat”, legt Mostert uit. “En door de openbare verlichting zijn alle belangrijke punten zoals parkeerplaatsen in de wijk goed verlicht.”

Bewonersavonden

Elke keer als een fase van de nieuwe wijk wordt opgeleverd, vinden er bewonersavonden plaats. De bewoners krijgen dan van verschillende partijen informatie over hun nieuwe woning en de omgeving. “Dan krijgen ze ook informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen en hoe dit bij hun woning is toegepast.”

Betrokken partijen
Gemeente Midden-Delfland
ABB Bouwgroep
Wissing bv

PKVW-bouwplanadviseur

Dit project is begeleid door Marian Verkerk, PKVW-bouwplanadviseur/lid werkgroep Kwaliteitsbeheer PKVW

Deel dit bericht