Kapot slot eindigt met bedreiging en zwaar beschadigde deur

Wat begon met een kapot slot van de keukendeur, eindigde met een zwaar beschadigde deur en een nota van €500. Vivian en haar man waren slachtoffer van een malafide slotenmaker. “Ik was er helemaal overstuur van.”

Na het boodschappen doen, bleek dat het slot van de keukendeur kapot was. De deur ging niet meer open. Via internet vond Vivian een slotenmaker. Die belde ze. De slotenmaker zou er met een half uur zijn. De voorrijkosten zouden €25 zijn en daar kwamen de kosten voor het slot bij. De jongeman was snel ter plaatse en ging aan de slag. Bij vertrek waren keukendeur en deurpost zwaar beschadigd. Kosten? €500.

Breekijzer

De jongeman zei dat hij het slot niet zonder schade kon herstellen en ging aan de slag met een breekijzer. “Wij hebben er geen verstand van, maar ik had daar een vreemd gevoel bij. Op de website stond nota bene dat het slot zonder schade zou worden hersteld. De slotenmaker gaf de tip om de schade te verhalen op de verzekering. Waarop mijn man zei: ‘Dat gaan we niet doen. Dat is oplichting’.”

Half uur werk

Na een half uurtje werk zaten Vivian en haar man met een zwaar beschadigde deur en deurpost. “Tja wat moet je dan als leek?” Toen volgde de rekening. Het voorrijtarief was verhoogd naar €37,50 in plaats van de eerder genoemde €25. En daar kwam €179,95 aan servicekosten bij. Vivian: “Mijn man vroeg waar dat bedrag op was gebaseerd. Hij was immers maar een half uur bezig geweest…”

€500 en bedreiging

In de tussentijd belde Vivian de verzekering. Haar man stond met de slotenmaker buiten bij de voordeur. De slotenmaker begon vervelend te doen en te dreigen. “Mijn man zei: mijn vrouw belt nu de politie. En als je gaat dreigen heb je de verkeerde voor je,” gaat Vivian verder. “Mevrouw, gaat u nog betalen?”, riep de slotenmaker Vivian toe. “Het eindsaldo is €500.”
“Ik zei ‘nee, ik heb de verzekering gesproken en ben nu aan de telefoon met de politie’”, aldus Vivian. Daarop vertrok de slotenmaker met de tekst dat hij een incasso zou sturen. “Ik heb niet betaald. Maar ik ben wel bang dat zij mij gaan lastig vallen. Er heeft 3 keer een onbekend nummer naar ons gebeld. Ik was er helemaal stuk en overstuur van.”

Laat je niet oplichten, volg deze tips

Met onderstaande tips kun je voorkomen dat jou dit overkomt én krijgen malafide slotenmakers geen kans:

  • Zet nu meteen een nummer van een betrouwbare slotenmaker in je telefoon. Die vindt je op: politiekeurmerk.nl/slotenmakers
  • Bel nooit een slotenmaker die als eerste via Google bovenkomt in de zoekresultaten.
  • Kijk waar de slotenmaker gevestigd is. Geen adres = geen zaken doen.
  • Vertrouw je de werkzaamheden vanaf het begin al niet? Verzoek de slotenmaker het werk te staken en weg te gaan.
  • Maak van tevoren een prijsafspraak en laat deze op papier zetten. Mondelinge toezeggingen worden niet nagekomen en prijzen vallen doorgaans honderden euro’s hoger uit.
  • Heb je geen prijsafspraak op papier en moet je een buitensporig hoog bedrag betalen? Bel dan 112, want als je eenmaal hebt betaald, dan is er een overeenkomst gesloten en is er via het civiele recht niets meer aan te doen.
  • Voel je je ook maar enigszins bedreigd? Bel 112!

De Week van de Veiligheid

Tijdens de Week van de Veiligheid (5-11 oktober 2020) vraagt team Woninginbraken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) speciale aandacht voor malafide slotenmakers. Ze leveren voor veel geld slecht werk en bedreigen mensen. Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV, vindt dat er iets moet gebeuren. Want steeds meer mensen worden slachtoffer van deze praktijken.

Lees het hele persbericht op hetccv.nl ›

Deel dit bericht