Aantal claims woningbranden lager, schadebedragen hoger

Verzekeraars ontvingen vorig jaar minder claims voor woningbranden. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Wel lag het gemiddelde schadebedrag per claim hoger ten opzichte van voorgaande jaren, waardoor verzekeraars ongeveer hetzelfde uitkeerden als in 2018.

In 2019 kregen verzekeraars 64.427 claims binnen. Dit aantal lag in 2018 op 80.979 claims. De schadebedragen daarentegen, verhoogden van 2764 euro in 2018 naar 3440 euro in 2019. De meeste woningbranden ontstonden, net als voorgaande jaren, rond de jaarwisseling. In de provincies Overijssel en Limburg registreerden verzekeraars in 2019 relatief de meeste claims. De  oorzaken voor de branden waren meestal menselijk handelen, een defect of slecht werkend apparaat en kortsluiting.

Meer rookmelders, minder claims

Het Verbond vermoedt dat de daling van het aantal claims sterk samenhangt met het gebruik van rookmelders. “De meeste woningbranden beginnen klein en als ze snel worden ontdekt dankzij een rookmelder, blussen mensen hem zelf en komt er ook geen claim”, aldus een woordvoerder. Hierbij geldt echter dat veel mensen de rookmelders niet goed ophangen of deze niet werken. Het Verbond ziet dit dan ook als een verbeterpunt.

Gemiddelde schadeclaim stijgt

Het gemiddelde schadebedrag per claim ligt volgens het Verbond hoger doordat mensen steeds meer dure spullen in huis hebben. Flatscreen-tv’s, nieuwe smartphones, laptops en tablets bijvoorbeeld. Daarnaast hebben mensen de lage rente die zij ontvingen vermoedelijk gebruikt om te investeren of renoveren in hun woning. “Als er dan brand uitbreekt in de nieuwe keuken of badkamer gaat het vaak behoorlijk in de papieren lopen”, aldus de woordvoerder.

Deel dit bericht