Minder inbrekers op pad door de coronamaatregelen

Inbrekers grijpen normaal de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Deze traditionele inbraakgolf lijkt nu uit te blijven doordat meer mensen thuis zijn vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Najaarspiek inbraken zal bescheiden zijn

Uit de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis blijkt dat deze maand inbrekers tot nu toe 30% minder vaak toesloegen dan vorig jaar. Op basis van de huidige cijfers voorspelt Interpolis dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. “Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30% lager uitkomt dan vorig jaar,” zegt Youri van der Avoird, verantwoordelijk voor de InbraakBarometer. De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken. “Inbrekers willen ongezien blijven en slaan dus niet toe als mensen thuis zijn.”

Inbrekers blijven er altijd

De Nationale Politie bevestigt de waarnemingen. “Ook wij registreerden de eerste week van oktober een afname van ruim 30%”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak. Overigens verwacht de politie wél een toename van het aantal woninginbraken, maar die stijging zal vlak zijn. “Er blijft een groep criminelen die doorgaat met inbreken. In de grote steden zijn veel junks afhankelijk van woningdiefstallen.” De verwachting van de politie is dat over heel 2020 op ‘minimaal’ 20% minder inbraken te eindigen. Van der Velden noemt dit een mooie score.

Meer woning beter beveiligd

Het aantal woninginbraken in Nederland neemt al jaren af. Sinds de politie woningdiefstal hoge prioriteit gaf, kelderde het jaarlijkse aantal inbraken van 92.000 in 2012 naar bijna 40.000 in 2019. Volgens Interpolis en de politie komt omdat onder meer door de vele bewustwordingscampagnes van de overheid, meer woningeigenaren hun huis beter hebben beveiligd. “Goed hang- en sluitwerk, alarmsystemen, slimme bellen en camera’s werken afschrikwekkend”, stelt Van der Avoird.

Als Nederlanders in de toekomst structureel meer thuis blijven werken, kan dat resulteren in nóg lagere inbraakcijfers. Van der Velden benadrukt dat er altijd dieven zijn. “Stel dat het aantal woninginbraken een vijfde minder wordt, dan zijn het er nog steeds 32.000. Het blijft high volume misdaad met grote impact op mensen.”

Europese dag tegen woninginbraak

Op woensdag 21 oktober is het European Focus Day, dé Europese dag tegen woninginbraak. Op deze dag houdt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de gratis webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. Spekers zijn Sybren van der Velden en CCV-adviseur Susanne Schat. Aan bod komen inbraakwerende maatregelen en het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Verschillende politie-eenheden, buurtpreventieteams en bedrijven organiseren deze dag activiteiten tegen woninginbraak. Er zijn hiervoor campagnematerialen beschikbaar. Meld je activiteit aan en ontvang een campagnepakket.

Bron: AD – Politie en Interpolis: ‘Gewone dieven stoppen, maar bendes blijven actief

Deel dit bericht