European Focus Day: ondanks corona veel activiteiten

Op 21 oktober was het European Focus Day. Meer dan 25 landen organiseerden activiteiten op het gebied van inbraakpreventie. In Nederland organiseerden politie-eenheden, gemeenten, buurtpreventieteams en andere partijen allerlei activiteiten om bewoners te waarschuwen en tips te geven om een woninginbraak te voorkomen. Daardoor is Nederland weer meer alerte burgers rijker!

Buurtpreventieteams

Het Buurtpreventieteam Geleen-Zuid & de Kluis liep door diverse wijken om bewoners te attenderen op onveilige situaties. De wijkagent, 2 boa’s en de nieuwe burgemeester Hans Verheijen liepen ook mee. Om bewoners te waarschuwen legden ze ‘voetjes’ neer op plekken waar makkelijk kan worden ingebroken.

Er waren meer gemeenten die gebruik maakten van de voetjes. Je kunt ze bestellen in onze webwinkel.

Online initiatieven

Vanwege corona waren er ook allerlei online activiteiten en werd sociale media veelvuldig ingezet. De Stichting WhatsApp BuurtPreventie deelde ieder uur een preventietip via social media en publiceerde een kort video over hoe je een goed signalement kunt maken.

Buurtpreventie Amsterdam organiseert vanwege corona digitale avonden om nieuwe deelnemers te werven voor WhatsAppgroepen. Ze ontwikkelden speciaal daarvoor dit korte video.

Meer activiteiten

Een overzicht van alle activiteiten vind je op de website van de European Focus Day. European Focus Day is een initiatief van de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Het CCV organiseerde samen met de politie het webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. CCV-adviseur Susanne Schat en Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken & Heling bij de nationale politie, namen de deelnemers mee langs onderwerpen als de werkwijze van inbrekers, wat er wordt gestolen en wat je kunt doen om een inbraak te voorkomen.

Deel dit bericht