Politie pakt 36 criminelen op in de strijd tegen mobiele bendes

De politie heeft tijdens een internationale actie tegen rondtrekkende bendes die diefstallen en inbraken plegen, in Nederland 36 mensen opgepakt en 27 auto’s in beslag genomen.

Deze actie, trivium genaamd, is door de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid internationaal georganiseerd en naast Europol namen er in totaal 13 verschillende landen aan deel. De meeste landen hebben naast de real-time informatie uitwisseling zelf ook acties uitgevoerd in de strijdt tegen mobiel banditisme.

Diverse winkeldiefstallen

De aangehouden bendeleden hadden verschillende delicten op hun kerfstok. Zo werd er in Veendam tijdens een controle in de auto van 2 Georgiërs uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel een geprepareerde tas en nieuw elektrisch gereedschap aangetroffen. Deze personen werden in zowel Nederland als Duitsland gezocht voor verschillende winkeldiefstallen.

De verdachten hadden geen logische verklaring over de herkomst van het gereedschap en gezien de geprepareerde tas, hun achtergrond en het feit dat er geen logisch verhaal was over de herkomst van dit gereedschap, werden de Georgiërs aangehouden op verdenking van heling dan wel winkeldiefstal. Een van de mannen verbleef illegaal in Nederland en wordt Nederland uitgezet.

Meerdere woninginbraken

In Zuidoost-Nederland werd een Belgische auto gecontroleerd. Hierin werden inbrekerswerktuigen en goederen aangetroffen waarvan het vermoeden bestond dat deze van een inbraak afkomstig waren. Hierop werd de bestuurder uit België als verdachte aangehouden. Bij onderzoek bleken de goederen afkomstig van meerdere inbraken in Limburg. Later bleek dat het voertuig werd gezocht door de Duitse autoriteiten in verband met meerdere inbraken in Duitsland.

In Noordwest-Nederland werd een Spaans voertuig gecontroleerd. Deze bleek gestolen. De verdachten, 2 Nederlanders werden aangehouden. Uit ondervraging bleek dat het voertuig onlangs in Spanje was gestolen en dat de Nederlanders worden verdacht van meerdere voertuigdiefstallen in Spanje. Een geval van Europees mobiel banditisme met Nederlandse daders dus.

Verlichting gestolen

Op de A28 bij Wezep werden de 2 Georgiërs uit het AZC Ter Apel in een auto met Frans kenteken aangehouden als verdachten van heling of diefstal. Zij hadden 27 spotjes en 9 schakelmaterialen voor een waarde van bijna 1000 euro bij zich waarvan ze de herkomst niet konden verklaren. Eén van hen verbleef illegaal in Nederland. De man was ook in andere landen onder verschillende aliassen bekend.

Belangrijke internationale informatie

Tijdens de controles op de wegen en op het spoor kon er ook real-time informatie met verschillende landen en Europol uitgewisseld worden. Deze informatie is gebruikt bij de controles, maar ook om de dossiers tegen enkele aangehouden verdachten uit te breiden en het internationale karakter van deze dadergroepen aan te geven.

België meldde dat er een inbraak was geweest waarbij een Nederlands voertuig is weggereden. Dat kenteken is door het Operationeel Centrum van de Landelijke Eenheid op verzoek van de Belgische autoriteiten direct in de ANPR opgenomen. Het voertuig passeerde een ANPR-voertuig van de actie Trivium in de richting van Amsterdam. De auto is gecontroleerd en de personen die in het voertuig zaten waren vermoedelijk betrokken bij de inbraak in België. Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn deze twee Nederlandse mobiele bandieten aangehouden.

Bron: Politie.nl – 36 aanhoudingen in de strijd tegen mobiel banditisme

Voor inwoners heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen diverse tips om woninginbraak te voorkomen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid  heeft voor gemeenten verschillende instrumenten die ze kunnen inzetten tegen mobiele bendes.

Deel dit bericht