Slachtoffers van woninginbraak voelen zich vaker onveilig

Vakantieservice inbraakpreventie Westvoorne

Slachtoffers van woninginbraak voelen zich vaker onveilig dan mensen die dat niet zijn. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de Veiligheidsmonitor 2019.

Hun algemene onveiligheidsgevoelens en ook die in de eigen buurt zijn groter. Ook schatten ze de kans groter in om binnen afzienbare tijd opnieuw slachtoffer te worden en gedragen ze zich voorzichtiger.

Groter risico op woninginbraak

Inbraakslachtoffers voelen zich niet alleen onveiliger, ze denken ook een groter risico te lopen om opnieuw een woningbraak mee te maken. Van de slachtoffers bij wie in de afgelopen 12 maanden een keer werd ingebroken denken bijna 4 op de 10 dat de kans op een nieuwe inbraak in het komende jaar (heel) groot is.

Vermijden onveilige situaties

Inbraakslachtoffers vermijden thuis ook vaker onveilige situaties en ze gedragen zich voorzichtiger. Van degenen die in de afgelopen 12 maanden een keer een woninginbraak meemaakten, zegt 16% ’s avonds vaak niet open te doen uit veiligheidsoverwegingen. Van degenen die meerdere keren slachtoffer waren, zegt 26% dit.

Beveiligingsmaatregelen

Na de inbraak treffen slachtoffers veelal maatregelen om hun woning (extra) te beveiligen. Van degenen die in de afgelopen 12 maanden slachtoffer waren van woninginbraak, had voorafgaand aan de inbraak 56%extra veiligheidssloten op de buitendeuren. Na de inbraak is dat gestegen naar 72%.

Bron: cbs.nl

Deel dit bericht