ACM komt in actie tegen malafide slotenmakers

Rob-Martens-Geleen

foto: Mitchell Giebels DeLimburger.nl

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pakt malafide slotenmakers aan. Op hun verzoek heeft Google online advertenties van onbetrouwbare partijen verwijderd. ACM heeft bedrijven die klanten doorverwijzen naar onbetrouwbare slotenmakers gestopt en websites laten blokkeren. Met deze actie wil ACM schade voor consumenten voorkomen en oneerlijke concurrentie met betrouwbare slotenmakers tegengaan. In deze brede aanpak werkt de ACM samen met de politie, SIDN, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en buitenlandse toezichthouders.

Online zoekresultaten

Malafide slotenmakers leveren voor veel geld slecht werk. Een aantal van hen gaat soms zelf over tot bedreiging. Helaas stonden deze bedrijven veelal hoog in de zoekresultaten van Google search. “Doorgaans leiden de eerste 3 pagina’s in de zoekresultaten van Google regelrecht naar oplichters”, waarschuwde Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV in juli vorig jaar.

Op dit moment worden ook advertenties van erkende slotenmakers zoals de Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven geblokkeerd. “We zullen een manier moeten vinden met Google om de slotenmakers met goede bedoelingen wel weer in het vizier te krijgen bij de consument.” De consument zoekt bij buitensluiting nou eenmaal eerder op het woord ‘slotenmaker’ dan op ‘PKVW-bedrijf’, voor nu is die zoekterm geblokkeerd. 

PKVW-bedrijf Martens is blij met de aanpak

Zaterdag 13 februari interviewde De Limburger PKVW-erkende slotenmaker Rob Martens van martensbeveiligt.nl. “Het werd tijd dat die gasten worden aangepakt. Het is een groot drama”, vertelt Martens. Wekelijks krijgt slotenmaker Martens bewoners in zijn zaak die zijn getild voor honderden tot duizenden euro’s, terwijl een slot vervangen maximaal € 100  kost. “Wij zien dat mensen angstig en bang worden omdat ze het eigenlijk niet vertrouwen. Dan komen ze bij ons alsnog een slot kopen.”

Ook de Consumentenbond is blij met deze actie van Google, want het regende klachten. Het CCV, beheerder van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, raadt Nederlanders aan om gebruik te maken van de erkende slotenmakers.

Betrouwbare slotenmakers

Laat je huis beveiligen door een erkend PKVW-bedrijf. Zij zijn experts op het gebied van woninginbraakpreventie. Adviezen gaan verder dan alleen het verkopen en monteren van sloten. Ze beoordelen ook verlichting of spullen die als opstapje gebruikt kunnen worden voor woninginbraak. Een PKVW gecertificeerde slotenmaker is goed opgeleid, beschikt altijd over up-to-date kennis en ondergaat jaarlijks een kwaliteitsbeoordeling.

“Het werkt eigenlijk net als de APK voor de auto. Een certificaathoudende garage doet de APK-keuring. Je woning laat je keuren en certificeren door een erkend PKVW-bedrijf. Het kan zijn dat jouw woning onder een steekproef valt, maar dat waarborgt alleen maar het kwaliteitsniveau. Ook als je jezelf hebt buitengesloten, bel je een erkend PKVW-bedrijf. Zij zijn deskundig en betrouwbaar,” aldus Schat.

Vind een erkende slotenmaker bij jou in de buurt ›

Bronnen: Autoriteit Consument en Markt, Limburger.nl

Deel dit bericht