PKVW verplicht beveiliging bijgebouwen bij nieuwbouw

Slot met clinder

Ondanks het dalend aantal woninginbraken in ons land als direct gevolg van het massale thuiswerken, wordt er wel steeds vaker ingebroken in bijgebouwen als schuren en garages. Risico- en verzekeringsadviseur Aon ziet een duidelijke trend op dit gebied. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) signaleert die trend al langer. Daarom is sinds juli 2020 een van de PKVW-eisen dat schuren en bijgebouwen van nieuwbouwwoningen ook beveiligd moeten worden met cilindertrekbeveiliging. Ook in bestaande bouw kunnen bewoners maatregelen treffen.

Inbrekers verleggen werkveld naar schuurtjes en garages

Het aantal woninginbraken laat in de afgelopen maanden een dalende trend zien. Uit cijfers van het CBS blijkt duidelijk dat het aantal inbraken per maand al jaren daalt, maar sinds december 2019 (4.714 woninginbraken) nog eens extra hard daalt. Zo waren er in juni afgelopen jaar 1.941 woninginbraken. In januari waren dat er 2.155.

Doordat tijdens de coronacrisis veel mensen thuiswerken en er minder huizen leeg zijn overdag, lijken dieven hun werkterrein te verleggen naar bijgebouwen zoals schuurtjes en garages. Deze zijn vaak minder goed beveiligd, maar bevatten wel waardevolle spullen zoals elektrische fietsen of duur gereedschap. Politiecijfers laten zien dat het aantal inbraken in boxen, schuurtjes en garages sinds het begin van de crisis maandelijks hoger lag dan in 2019. Maandelijks waren er zo’n 1.100 van dit soort inbraken, waar dit hoge aantal in 2019 slechts één maand voorkwam.

Cilindertrekken populair

Cilindertrekken is een werkwijze die inbrekers veel gebruiken. Met behulp van een accuboor of schroevendraaier draaien ze een schroef stevig in de cilinder. Over deze schroef wordt een cilindertrekker geplaatst. Met dit gereedschap oefent de inbreker veel kracht uit op de cilinder, waardoor deze afbreekt. Met een universele ‘bouwsleutel’ opent hij daarna de deur. Binnen 30 seconden kan de inbreker binnen zijn!

Minder risico op inbraak met cilindertrekbeveiliging

Cilindertrekken is eenvoudig te voorkomen. Om cilindertrekken tegen te gaan, kun je veiligheidsbeslag met cilinder-trekbeveiliging SKG**® of SKG***® (laten) monteren óf de huidige cilinders vervangen door cilinders van SKG ***®. Vraag een PKVW-erkend bedrijf om advies. Vind een PKVW-erkende vakman bij jou in de buurt.

Deel dit bericht