Meer woninginbraken na versoepelen coronamaatregelen

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen is het aantal inbraken in zo’n 2 maanden met 36% toegenomen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. In week 15 (12-18 april) waren er 258 inbraken, in week 22 (31 mei-6 juni) was dat gestegen tot 351 per week.

Regionale verschillen

De InbraakBarometer laat grote regionale verschillen zien. “Met name de provincie Utrecht springt er met een stijging van maar liefst 182% uit. Ook in Limburg (+84%) en Overijssel (+83%) zijn de cijfers zorgwekkend, terwijl we ook niet vrolijk worden van een kwart meer ongenode gasten in Zuid- en Noord-Holland”, constateert Youri van der Avoird van Interpolis.

Er waren fors minder inbraken in de periode dat we zo veel mogelijk thuis moesten blijven, zei projectleider woninginbraak van de Nationale Politie Sybren van der Velden in het NOS Radio 1 Journaal. “Toen de avondklok was ingesteld, nam het aantal woninginbraken zelfs met 60% af. Bij versoepelingen zagen we meteen een stijging, nu dus ook weer. We zien het aantal inbraken in het hele land wel toenemen. Soms met 5%, maar er zijn ook plekken met 25 tot 30% meer inbraken.”

Vakantieperiode

Wel kan Van der Velden zeggen dat in huurwoningen vaker wordt ingebroken dan in koopwoningen. “Die hebben vaak minder goed hang-en-sluitwerk. Dus die woningen zijn meer in trek.” Verder speelt het mooie weer van de afgelopen tijd mee, waardoor mensen meer buiten zijn. “En de vakantieperiode zit eraan te komen, dan zien we altijd wel een stijging. Dus alertheid is geboden. Zorg dat je huis goed achterblijft, ook al ben je maar even weg.”

Hoe zorg je ervoor dat je inbrekers zoveel mogelijk buiten de deur houdt? Reserveer een uurtje voor het gratis webinar  ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) samen met de politie (projectleider woninginbraak van de Nationale Politie Sybren van der Velden) organiseert op woensdag 16 juni van 19.30 tot 20.30 uur.

Deel dit bericht