Nederlanders deze zomer weer op pad na periode van lockdown

Vandaag is het European Focus Day: een Europees initiatief om aandacht te besteden aan de preventie van woninginbraken. Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die ‘beveiliging’ plotseling weg. Het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert om weer alert te zijn op hoe je je woning achterlaat.

Doordat mensen bijvoorbeeld hun huis beter afsluiten en het licht aan laten, wordt het  inbrekers steeds lastiger gemaakt. Maar sinds de pandemie heeft die daling verder doorgezet. Het afgelopen jaar nam het aantal woninginbraken met ruim 23% af ten opzichte van 2019. De politie ziet dat het aantal woninginbraken sinds de versoepelingen weer toeneemt.

Stijging al zichtbaar

“Veel mensen zijn zo lang thuis geweest dat ze vergeten de ramen dicht te doen, de deur goed af te sluiten of de ladder uit de tuin op te bergen wanneer ze van huis gaan. De wijkagenten merken nu al dat er een toename is van het aantal woninginbraken”, vertelt Sybren van der Velden landelijke projectleider Woninginbraak bij de politie.

Veilig weg, fijner thuiskomen

De lockdown heeft laten zien dat het ‘thuis zijn’ een goede beveiliging van een woning is. Daarom adviseert de politie dan ook om de deur op slot te draaien, de ramen dicht te doen, een lichtje aan te laten en te doen alsof je thuis bent, ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan, zorg voor de bewoonde indruk door automatische verlichting. Sybren van der Velden: “Vakantie hebben we nu allemaal wel verdiend en fijn thuis komen ook. En hoe graag we nu ook kijken naar vakantiehuisjes om naartoe te gaan, adviseren we vooral ook om naar je eigen huis te kijken.”

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90% van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe. Hoewel maar 1 op de 20 woningeigenaren meent dat hij of zij geconfronteerd kan worden met een inbraak thuis kan het helaas iedereen overkomen. Registreer daarom ook altijd je waardevolle spullen op www.stopheling.nl of via de app.

Woninginbraak preventie tips

Een goed beveiligde woning begint met goede sloten op deuren en ramen. Daarnaast helpen onderstaande tips en tricks ook tegen ongewenste indringers in de woning:

 1. Vraag iemand je huis een bewoonde indruk te geven
  De post weghalen en de gordijnen afwisselend open of dicht doen.
 2. Laat je huis niet te opgeruimd achter
  Laat wat spullen rondslingeren, zet koffiekopjes op tafel en laat post liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Registreer je waardevolle spullen in de stopheling app.
 3. Automatische verlichting in en om het huis
  Net als tijdens de lockdown was het licht thuis vaak aan. Met schakelklokken of smart-verlichting lijkt een huis bewoond. Stel dit in voor in het hele huis. Ook boven. Rond het huis schrik je inbrekers af met goede (automatische) verlichting.
 4. Schreeuw niet van de daken dat je op vakantie bent
  Iedereen is tegenwoordig online en op social media, kwaadwillenden ook. Zorg dat een potentiële inbreker niet via social media te makkelijk weet of en hoe lang je weg bent.
 5. Zie je iets verdachts in de straat of buurt meld het dan bij de politie
  We kunnen nu weer heerlijk op pad. Help je buurtbewoners door als je iets verdachts ziet in je straat of wijk – 112 te bellen. Want, 112: daar vang je boeven mee.

Deel dit bericht