Veel acties op European Focus Day

De European Focus Day van 2021 was een succes. Op 16 juni waren veel acties in het land om inwoners te voorzien van tips om woninginbraak te voorkomen. Ook online werd er aandacht besteed aan de Europese dag tegen woninginbraken. Op Instagram maakten politie-eenheden, buurtpreventieteams en gemeenten met de #EUfocusday en #Europeanfocusday burgers bewust van het onderwerp.

Het was een warme dag, maar dat mocht de pret niet drukken voor de deelnemers, die zijn gewoon de straat op gegaan. Zo ging de Buurtpreventiegroep Geleen-Zuid-Kluis met 3 koppels en de boa op pad in de wijk om met bewoners te spreken. Het was rustig in de gemeente, maar er werden wel diverse bewoners aangesproken op openstaande ramen en kliko’s die voor garageboxen stonden. Zo’n kliko geeft een gelegenheidsinbreker de kans om sneller bij een raam te komen op de eerste verdieping van een woning. (Foto: Buurtpreventieteam Geleen-Zuid-Kluis)

Het Basisteam Zuiderpark (Politie Eenheid Den Haag) hebben de wijkagenten en studenten ingezet. Zij hebben inwoners die hun ramen of deuren open hadden staan gewaarschuwd met ‘voetjes’. Zo’n voetje wordt op een plek gelegd waar er een potentiële kans ligt voor een inbreker om makkelijk naar binnen te gaan. Zo wordt een bewoner gewezen op het inbraakrisico. Team Zuiderpark stond ook met een kraam in het winkelcentrum bezoekers preventietips te geven.

 

Foto: Basisteam Zuiderpark

Sociale media

Op maandag 14 juni gaf het European Crime Prevention Network (EUCPN) een webinar over de initiatieven die wel of niet effectief zijn om woninginbraken te voorkomen. Zij hebben hier ook een paper over geschreven, deze is binnenkort ook in het Nederlands beschikbaar.

Op woensdag 16 juni werd de webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ uitgezonden, gepresenteerd door CCV-adviseur Susanne Schat en projectleider woninginbraak van de Nationale Politie Sybren van der Velden. Zij vertelden de deelnemers alles over woninginbraken, gespecialiseerde slotenmakers, smart locks en nog veel meer. Binnenkort kun je deze aflevering terug kijken. Houdt daarvoor deze website in de gaten.

Met de #EUfocusday of #Europeanfocusday hebben veel deelnemers laten zien dat zij aandacht besteden aan het onderwerp woninginbraken. Lees hier welke activiteiten er hebben plaatsgevonden op de #EUfocusday.

Deel dit bericht