Ga jij nog op vakantie? Laat je woning veilig achter

Tip van Danique

Toch nog even een weekendje weg in eigen land of 2 weken de zon opzoeken? Het kan gelukkig met de nodige maatregelen. Denk er ook aan hoe je je huis achterlaat. Dat gaat niet om je gezondheid, maar om het behoud van je spullen. Je kunt zelf veel doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. De CCV/PKVW-adviseurs vertellen je deze zomer hoe zij omgaan met inbraakpreventie en geven elke week tips! Ook vragen we aan mede woninginbraak collega’s wat zij doen als ze op vakantie gaan.

Deze week: Junior CCV-adviseur Danique van den Brink: Doe je ramen dicht

“Samen met een vriendin woon ik in een appartement op de eerste verdieping. Dat maakt inbreken minder gemakkelijk, maar niet onmogelijk. Ik zeg altijd tegen mijn huisgenoot dat ze haar raam goed moet sluiten. Dat doe ik zelf natuurlijk ook. Pas geleden hebben we gevraagd aan onze huisbaas of hij de sloten wilde vervangen. Gelukkig vindt hij inbraakpreventie ook belangrijk, dus stond hij binnen een week op de stoep om nieuw hang- en sluitwerk te installeren.”

TIP van Danique: Vertel vrienden en familie hoe jij je huis achterlaat als je weg bent. Mogelijk nemen zij dan ook extra preventiemaatregelen en voorkom je zo een inbraak. Hieronder lees je wat je ze bijvoorbeeld kunt vertellen. Wie weet levert het nog interessante gesprekken op tijdens het koffie drinken of de borrel!

Wat kun je zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

  1. Doe altijd ramen en deuren op slot.
  2. Zorg voor goede sloten, te herkennen aan het SKG-logo met 2 en 3 sterren.
  3. Geef je woning een bewoonde indruk met bijv. een tijdschakelaar voor verlichting.
  4. Licht je buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden door je post regelmatig op te ruimen, takjes bij je deur weg te halen en hun auto voor je deur parkeren.
  5. Kijk of er niets rondom het huis staat waar ongewenste gasten op kunnen klimmen, zoals containers, een trap of een steiger.
  6. Laat je woning checken of het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Vind een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt.

In de webshop van het CCV kun je een burenkaart downloaden. Bewoners kunnen op deze burenkaart hun vakantiegegevens noteren, zodat de buren weten waar ze hen kunnen bereiken in geval van nood. Het is ook een geheugensteuntje voor wat je met elkaar afspreekt over hoe je de woning een bewoonde indruk kunt geven tijdens de vakantie.

Deel dit bericht