Door de coronapandemie blijft het aantal woninginbraken onveranderlijk laag. De politie registreerde in de eerste helft van dit jaar bijna 9800 inbraken. In de eerste 6 maanden van 2019 waren er bijna 2 keer zo veel inbraken: ruim 18.000. Dat meldt datapersbureau LocalFocus op basis van een analyse van politiecijfers. Maar zet die trend zich voort? CCV-adviseur Susanne Schat adviseert alert te blijven.

Er is al jaren sprake van een afnemend aantal inbraken, maar sinds het uitbreken van de pandemie kelderden de cijfers. De dalende trend is in alle provincies waar te nemen. De sterkste afname in de eerste helft van 2021 ten opzichte van 2019 is te zien in de provincies Friesland (57,5 procent minder), Limburg en Flevoland (beide 57,2 procent minder).

“Ik denk dat het bij veel mensen uit het hoofd is verdwenen. CCV-adviseur Susanne Schat”

Volgens het CBS is de daling van het aantal inbraken gedurende de coronapandemie het gevolg van het feit dat mensen veel vaker thuis zijn. Ook de politie ziet de invloed van de coronamaatregelen op de slinkende cijfers.

Blijf alert op woninginbraak

Bij ondernemer Wesley Borgers in IJsselstein werd onlangs 2 nachten achterelkaar aangebeld. “Het is blijkbaar een manier voor inbrekers om te checken of je thuis bent. Ik ben gisteren meteen een buurtwhatsapp gestart”, zegt Borgers tegen RTV Utrecht. Hij heeft ook een lamp met sensor opgehangen en kijkt naar een deurbel met camera.

Een slimme zet, zegt CCV-adviseur Susanne Schat. Want het aantal inbraken daalde in coronajaar 2020 en blijft de eerste helft van dit jaar ongeveer gelijk. Maar of dat zo blijft? “Het valt nu nog mee, maar in de zomer stijgt het aantal inbraken altijd, omdat mensen op vakantie gaan.” De coronamaatregelen spelen mee, legt Schat uit. “Iedereen was veel thuis, mensen dachten niet na of er een raam openstond.” En dat is nu juist het gevaar. “Ik denk dat het bij veel mensen uit het hoofd is verdwenen.”

Schat legt uit waarom zo’n buurtwhatsappgroep helpt. “Buurtpreventie zorgt voor sociale cohesie en dat is belangrijk voor het sociale toezicht. Als je geen binding hebt met je buren en je ziet iets verdachts, dan denk je ‘de groeten, het zal wel’.”

Bron: parool.nl en rtvutrecht.nl

Veilig Wonen Scan

Laat je door de dalende cijfers niet weerhouden om maatregelen te nemen en alert te blijven. Door de vakantie kunnen inbrekers juist weer meer toeslaan. Aan de hand van 10 vragen geeft de Veilig Wonen Scan informatie en tips hoe je inbrekers buiten de deur houdt. Én een indicatie hoe jouw woning scoort op inbraakveiligheid, plus hoe je dat kunt verbeteren. Doe de Veilig Wonen Scan en geef inbrekers geen kans. De Veilig Wonen Scan is een  initiatief van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Deel dit bericht