De zomer-anti-inbraaktip van deze week

Een zomertip kun je het met dit weer misschien niet noemen. Maar het Politiekeurmerkteam en woninginbraak collega’s geven je toch elke week een tip om een inbraak te voorkomen. Juist met dit slechte weer vertrekken meer mensen last minute naar een warmer land. Inbrekers weten dit ook, neem daarom maatregelen voordat je vertrekt.

Vorige week gaf Sybren van der Velden van de Nationale Politie de tip om je huis bewoond achter te laten. Hij heeft aan CCV-collega Sophie de Clercq (Projectleider woninginbraken/PKVW) gevraagd om te vertellen wat zij doet om ongewenste insluipers buiten te houden. Hieronder lees je haar tip en welke maatregelen zij heeft genomen toen ze in Katwijk aan Zee was.

Sophie de Clercq: Blij met de buren

“In onze straat weten we van elkaar wie thuis is en wie met vakantie. Als wij wat langer weg gaan, vragen we altijd of de buurvrouw een oogje in het zeil wil houden. Ze krijgt de sleutel, haalt de post weg, geeft de planten water en zet de afvalcontainer aan de weg. Dat is fijn. Ook andere buren houden de boel in de gaten. We hebben een straatapp waarin we verdachte situaties delen. Laatst stond er bijvoorbeeld ineens een kapotte fiets bij iemand voor de deur. Toen bleek dat die van geen van de bewoners was, heeft een buurvrouw de politie ingelicht. Na verloop van tijd zijn handhavers van de gemeente de fiets komen halen.”

TIP: Vraag of een van de buren de post wil weghalen tijdens je vakantie en de planten wil watergeven. Dan lijkt het alsof er iemand thuis is.

Wat kun je zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

  1. Doe altijd ramen en deuren op slot.
  2. Zorg voor goede sloten, te herkennen aan het SKG-logo met 2 en 3 sterren.
  3. Geef je woning een bewoonde indruk met bijvoorbeeld een tijdschakelaar voor verlichting.
  4. Licht je buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden door je post regelmatig op te ruimen, takjes bij je deur weg te halen en hun auto voor je deur parkeren.
  5. Kijk of er niets rondom het huis staat waar ongewenste gasten op kunnen klimmen, zoals containers, een trap of een steiger.
  6. Laat je woning checken of het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Vind een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt.

In de webshop van het CCV kun je een burenkaart downloaden. Bewoners kunnen op deze burenkaart hun vakantiegegevens noteren, zodat de buren weten waar ze hen kunnen bereiken in geval van nood. Het is ook een geheugensteuntje voor wat je met elkaar afspreekt over hoe je de woning een bewoonde indruk kunt geven tijdens de vakantie.

Deel dit bericht