Maak geen museum van je huis

De vakantieperiode loopt ten einde. Dit betekent niet dat inbrekers ophouden met zoeken naar ‘lege’ huizen. Het PKVW geeft deze week nog één persoonlijke tip over hoe jij het beste je huis kunt achterlaten als je er even tussenuit gaat.

Vorige week gaf Sophie de Clercq (Projectleider woninginbraken/PKVW) de tip om je buren te vragen om je huis een bewoonde indruk te geven. Deze week vertelt PKVW-collega Susanne Schat (Projectleider woninginbraken/PKVW) welke maatregelen zij neemt als ze met haar gezin inclusief hond op vakantie gaat.

Susanne Schat: Maak een gezellige bende van je huis

“Ik ga net als veel anderen op vakantie en ik betrap mijzelf erop dat ik het huis zo perfect mogelijk wil achterlaten. Een museum is er niks bij. Inbraaktechnisch is dat zo’n beetje het domste wat je kan doen. Een huis moet een bewoonde indruk maken; kinderfietsje tegen een boom in de tuin, voetbal in het gras en de kopjes en bordjes nog op tafel. Maak er maar een gezellige bende van, dan doe ik dat dit jaar ook! Enneh…mijn hond gaat mee op vakantie, dus die kan de boel ook niet bewaken. Fijne vakantie allemaal.”

Wat kun je zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

  1. Doe altijd ramen en deuren op slot.
  2. Zorg voor goede sloten, te herkennen aan het SKG-logo met 2 en 3 sterren.
  3. Geef je woning een bewoonde indruk met bijvoorbeeld een tijdschakelaar voor verlichting.
  4. Licht je buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden door je post regelmatig op te ruimen, takjes bij je deur weg te halen en hun auto voor je deur parkeren.
  5. Kijk of er niets rondom het huis staat waar ongewenste gasten op kunnen klimmen, zoals containers, een trap of een steiger.
  6. Laat je woning checken of het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Vind een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt.

In de webshop van het CCV kun je een burenkaart downloaden. Bewoners kunnen op deze burenkaart hun vakantiegegevens noteren, zodat de buren weten waar ze hen kunnen bereiken in geval van nood. Het is ook een geheugensteuntje voor wat je met elkaar afspreekt over hoe je de woning een bewoonde indruk kunt geven tijdens de vakantie.

Deel dit bericht