High Impact Crime; zo pak je het aan

High Impact Crime (HIC) krijgt de laatste tijd minder aandacht dan bijvoorbeeld ondermijning en cybercrime. Maar het blijft een belangrijk onderwerp, ook vanwege de grote impact op de slachtoffers. In de jaren ’90 telde Nederland per jaar meer dan 120.000 High Impact Crimes (HIC) zoals woninginbraken, overvallen en straatroven gepleegd. De laatste jaren zijn die aantallen enorm verminderd.

Elk high impact crime delict is er een teveel

De huidige woninginbraakcijfers liggen historisch laag. Maar elk HIC-delict er één te veel, want zo’n delict heeft altijd een grote impact voor het slachtoffer. Daarnaast zijn er veel kosten mee gemoeid. Een gemiddelde woninginbraak kost eur 5.000, dat betekent eur 150.000.000 op jaarbasis.

Handreiking en kennisparels beschikbaar

Redenen genoeg voor de Nationale Politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de EU om met meerdere landen te bekijken hoe High Impact Crime kan worden tegengegaan. In samenwerking met gemeenten, basisteams van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie werd een set aan hulpmiddelen (tools) gemaakt, bestaande uit:

  • de handreiking (probleemgerichte aanpak van High Impact Crime);
  • vanuit het ministerie van JenV een serie van meer dan 200 evidence-based ‘kennisparels’ over wat wel en niet werkt;
  • promotiemateriaal (teaser filmpje, infographic, poster en hand-out).

Lees het volledige artikel in Secondant

 

Deel dit bericht