Feestdagen populair bij inbrekers

Inbreker.

De jaarwisseling is veruit het populairst onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt ligt 90 procent hoger dan op een gemiddelde dag. Dat blijkt uit de jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. Het aantal inbraakclaims in de maand december is veruit het hoogst, met een gemiddelde van 7121 claims in de afgelopen 4 jaar. Ook Koningsdag en carnaval zijn geliefd onder dieven.

Juni veiligste maand

Feestdagen zoals kerst, oud en nieuw en Koningsdag blijven populair bij het dievengilde. Uit claims bij verzekeraars blijkt het risico op een inbraak tijdens de feestdagen ruim 50 procent hoger ligt dan op een gemiddelde ‘normale’ dag.

De ‘veiligste’ maand is juni waarin gemiddeld 4866 claims binnenkomen bij verzekeraars.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Omgerekend ontvangen verzekeraars tijdens de feestdagen de afgelopen 4 jaar nog steeds gemiddeld 12 inbraakclaims per uur. Dat zijn 293 slachtoffers per dag met een traumatische ervaring. De inzet van politie en gemeenten op preventie, handhaving en opsporing blijft dan ook van groot belang. Het Verbond is benieuwd naar hoe de cijfers zich komend jaar zullen ontwikkelen, nu men massaal thuiswerkt en -blijft door COVID-19.”

Provincies

Het aantal inbraakclaims daalde in 2019 ten opzichte van 2018 in de provincie Limburg het sterkst met 13,9 procent. In Gelderland zagen we de grootste toename (7,5 procent). Het hoogste aantal claims (100,2 per 10.000 huishoudens), vindt in 2019 echter plaats in Flevoland.

Bron: verzekeraars.nl

Preventiemaatregelen: vraag een erkend politiekeurmerkbedrijf om je woning te checken op de PKVW veiligheidseisen. En raadpleeg de tips op deze website.

 

Deel dit bericht