Duurzaam je cilinders vervangen met Keycycle

Keycycle is een circulaire oplossing voor het vervangen van cilindersloten. Een goed slot kan lang meegaan, maar moet toch om veiligheidsredenen regelmatig vervangen worden: na een verhuizing, het wisselen van schoonmaker of het kwijtraken van een sleutel bijvoorbeeld. Bij de aanschaf van nieuwe sloten worden de oude cilinders meestal weggegooid. Keycycle recyclet de cilinders die nog in goede staat zijn en geeft ze dankzij de eenvoudige ruildienst een tweede leven in een nieuwe deur. De start-up biedt daarmee een duurzaam en betaalbaar alternatief voor het vervangen van sloten.

Keycycle oprichter Folkje Lips: “In de slotenwereld bestonden nog geen echt duurzame oplossingen voor het vervangen van je cilindersloten. Zonde, zeker als je bedenkt dat het slot dat je vervangt meestal nog jaren mee kan. Zo worden er veel goed werkende cilinders weggegooid, terwijl grondstoffen schaars zijn. Dat kan anders, dacht ik. Daarom zijn we Keycycle gestart: een ruildienst voor sloten. Duurzaam, gemakkelijk en veilig, zonder verborgen kosten. Je betaalt alleen voor de wissel, ongeacht hoeveel sloten je ruilt. Goed voor het milieu én je portemonnee dus.”

Hoe het werkt

Sloten vervangen via Keycycle gaat via een bestelmodule op de website. Hier kan je opgeven welke cilinders je inlevert en wat je er voor terug wilt. Natuurlijk kan je hierbij ook kiezen voor extra’s, zoals een stapje omhoog in aantal SKG sterren, of meer sleutels. Eerst stuurt Keycycle de ‘nieuwe’ cilinders op. Zelf vervangen is een fluitje van een cent met behulp van een korte instructievideo. De oude cilinders kunnen vervolgens dankzij het bijgevoegde verzendlabel kosteloos naar Keycycle teruggestuurd worden.

Veiligheid

Een recycle dienst voor sloten is een nieuw concept, dat doet echter niets af aan de veiligheid. Folkje: “Voor ik begon met dit bedrijf heb ik gezorgd dat we genoeg expertise in huis hadden. Ik heb een achtergrond in e-commerce en sociaal ondernemen, de slotenmarkt was nieuw voor mij. Maar het was voor voor mij vanaf dag 1 heel belangrijk dat we een gelijkwaardig alternatief bieden voor nieuwkoop. Sloten vervangen doe je niet voor niets, dat doe je voor de veiligheid. Onze dienst moest van mij dus minstens zo veilig zijn voordat ik deze wilde lanceren. Ik heb daarom zelf eerst een opleiding afgerond tot beveiligingsadviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en heb me verdiept in alle aspecten van cilindersloten. En ook online waarborgen we de veiligheid. Alle klantdata is sterk beveiligd; we laten regelmatig white hackers los op onze systemen, die zijn waterdicht. En als klanten cilinders bestellen, adviseren we ze om een ander adres op te geven zodat kwaadwillenden ook niets kunnen uithalen met je pakketje, zoals sleutels stiekem kopiëren.”

Met Keycycle wil Folkje haar steentje bijdragen aan een circulaire economie. “Het is voor onze toekomst belangrijk dat we zo weinig mogelijk afval produceren en zoveel mogelijk producten hergebruiken. Keycycle is hiervoor in de slotenmarkt de sleutel.”

 

Deel dit bericht