De woningcheck start bij de voordeur

Inbraakwerendheid zit nog niet voldoende ingebakken bij wonend Nederland, vindt Ruud Jansen, eigenaar van het gelijknamige PKVW-bedrijf in Utrecht. Een woningcheck maakt dat iemand door de ogen van een inbreker naar zijn eigen huis kijkt.

De woningcheck start bij de voordeur. Jansen: “Van binnenuit moet je kunnen zien wie er voor de deur staat. Met al dat glas wordt aan die eis voldaan”. Ook is voldaan aan de eis van buitenverlichting bij de voordeur. Over het slot is hij minder positief. “Helaas een oud slot, een inbreker heeft dat er zo uit. Tegenwoordig moet een slot voldoen aan de SKG** norm met een schild tegen cilindertrekken.” Dat laatste is duidelijk onbekend gebied voor de huiseigenaresse. Jansen toont haar op zijn iPad een kort instructiefilmpje, waarin te zien is hoe een inbreker zo’n slot openmaakt. “Cilindertrekken is een redelijk nieuwe en zeer snelle inbraaktechniek. Daarom schrijft het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor dat sloten moeten voldoen aan bepaalde eisen.”

Beveiliging van de schuur

Ook het slot op de achterdeur blijkt sterk verouderd. Het achterpad dat aansluit op de tuin vormt bovendien een prachtige vluchtroute. De verlichting is daarentegen wel in orde. Het beveiligen van de schuur valt niet onder het Politiekeurmerk, legt Jansen uit. “Maar het is wel goed ook daaraan te denken. Behalve fietsen vindt een inbreker daar ook vaak gereedschap waarmee hij het huis in kan komen.”

Openslaande deuren naar het dakterras

Het keukenraam is dik in orde: twee dievenpennen en twee sloten. Eenmaal boven gekomen zijn de openslaande deuren naar het dakterras aan de beurt voor inspectie. “Deze deur heeft een draaiknop. Dat kan niet met glas ernaast’’, constateert Jansen. “Een inbreker komt zo door het glas heen, draait de knop om en is binnen. Voor uw veiligheid is het beter om dit aan te passen.”
Als laatste worden de rookmelders bekeken. Op elke verdieping één is het devies.

Woningcheck; en dan?

Weer terug aan de keukentafel worden de bevindingen nog eens met de bewoonster doorgenomen. “Binnen een paar dagen ligt de offerte op de mat. U kunt geheel vrijblijvend beslissen of u de aanvullende werkzaamheden wilt laten uitvoeren en of u voor een volledig PKVW-certificaat gaat of dat u bepaalde delen van de woning inbraakwerend maakt”, legt Jansen uit.

Bekijk je woning door de ogen van een inbreker

Eenmaal buiten wijst Jansen naar de aanpalende woningen. “De ramen staan open en het lijkt erop dat de bewoners niet thuis zijn. En de sloten op de voordeuren zijn perfect voor inbrekers om hun cilindertrektechniek op los te laten”.
Kortom, een woningcheck maakt dat iemand door de ogen van een inbreker
naar zijn eigen huis kijkt.

Inbraakwerendheid zit nog niet voldoende ingebakken bij wonend Nederland.

Deel dit bericht