‘Veilig wonen begint bij goed hang- en sluitwerk’

Sleutel in deur.

“Veel mensen besteden bij een verhuizing of verbouwing meer geld aan een nieuw interieur dan aan de beveiliging van hun woning,” zegt Ruben de Vos, operationeel manager bij Securiteit in Kopen en Klussen. “Dat is begrijpelijk, maar niet verstandig.” Geef inbrekers geen kans en voorzie je woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Verhuizen? Vervang alle cilindersloten

“Bij het betrekken van een woning ontvangen mensen vaak niet alle sleutels. Bij nieuwbouw zijn sleutels uitgedeeld voor de bouwwerkzaamheden. Die worden niet allemaal weer ingeleverd. Bij bestaande bouw zijn er veel kopiesleutels in omloop,” vertelt De Vos. “Vervang daarom bij een verhuizing alle cilindersloten. Dat maakt de start veilig en voorkomt diefstal zonder braak door zwervende sleutels.” Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die pas verhuisd zijn ten onrechte denken dat hun nieuwe woonomgeving veiliger is dan die waar zij vandaan komen. (Bron: Onderzoek van hoogleraar Ben Vollaard ‘Leren over het lokale inbraakrisico’.)

Verbouwen

De Vos: “Als je gaat verbouwen, adviseer ik het hang-en-sluitwerk mee te nemen en aan te passen naar de eisen van deze tijd. De meeste woningen, gebouwd vanaf eind jaren 90 van de twintigste eeuw zijn in de basis voorzien van redelijk goed hang-en-sluitwerk. In de jaren daarvoor is dat structureel minder goed op orde. Veel voordeuren zijn nog voorzien van oplegsloten of ongekeurde insteeksloten. Raambeslag is veelal niet afsluitbaar waardoor inbrekers via een raam gemakkelijk binnenkomen.”

Maatwerk

Er is voor iedere woning een oplossing. Een PKVW-erkende slotenmaker zoals Securiteit levert maatwerk. Zij beoordelen de inbraakwerendheid van de woning op verschillende punten en geven dan advies. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd volgens de eisen van het PKVW. Het PVKW is bewezen effectief tegen woninginbraken.

Online Veilig Wonen Scan

De online Veilig Wonen Scan van PKVW geeft snel een beeld van hoe jouw woning scoort op inbraakveiligheid en wat voor verbetering vatbaar is. Met de Veilig Wonen Scan krijg je:

  • Snel en gemakkelijk inzicht in hoe goed jouw woning is beveiligd tegen inbraak
  • Tips die je eenvoudig zelf kunt toepassen
  • De optie om direct een afspraak te maken met een PKVW-erkende slotenmaker bij jou in de buurt
  • De mogelijkheid om je aan te sluiten bij WhatsApp Buurtpreventie.

Deel dit bericht