Minder woninginbraken. Hoe komt dat?

Het aantal woninginbraken daalt al 10 jaar. Nu.nl vraagt zich af waar deze trend vandaan komt.

Betere beveiliging

Jesper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit: “De belangrijkste oorzaak voor het dalende aantal aangiftes van woninginbraken lijkt betere beveiliging te zijn. Er zijn tal van wetenschappelijke studies over de hele wereld die aantonen dat een betere beveiliging ervoor zorgt dat de hoeveelheid inbraken daalt.”

Ook Sybren van der Velde, landelijk projectleider Woninginbraak van de politie, verwijst naar het belang van beveiliging. Daarnaast heeft het geholpen dat de politie de afgelopen jaren het publiek heeft voorgelicht hoe je je huis het best kunt beveiligen. “De politie heeft de afgelopen jaren veel campagnes gevoerd om mensen te behoeden voor inbraken”, zegt Van der Velde.

Coronamaatregelen

Coronamaatregelen hebben volgens Van der Velde ook een grote rol hebben gespeeld. “Tijdens de lockdowns werkten veel mensen thuis. Voor inbrekers is de aanwezigheid van bewoners afschrikwekkend. De avondklok had ook een negatief effect op het aantal inbraken”, zegt Van der Velde. “Nu de maatregelen zijn opgeheven zien we de hoeveelheid woninginbraken weer stijgen.”

Bron: nu.nl

Hoe veilig is jouw woning? Doe de Inbraakchecker

 

Deel dit bericht