Politie waarschuwt: oplichters ‘controleren’ rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder te hebben. Oplichters maken gebruik van deze verplichting en doen zich momenteel voor als ‘rookmelder-inspecteur’. Dat doen ze met de smoes dat ze zogenaamd even komen controleren of bewoners conform de wettelijke verplichting al rookmelders hebben geïnstalleerd. Dit is echter een truc: eenmaal binnen hopen de oplichters zo met jouw waardevolle bezittingen aan de haal te gaan of zwakke beveiliging te traceren.

De politie waarschuwt hiervoor, naar aanleiding van diverse meldingen uit de regio Den Haag. Mogelijk vindt het ook al plaats in andere delen van het land. Er wordt niet gecontroleerd op rookmelders door brandweer of politie. Wel zijn er woningcorporaties die rookmelders instaleren of hierop controleren. “Dit zal altijd vroegtijdig en officieel door de woningcorporatie zelf worden gecommuniceerd”, aldus de politie. Als er toch verdachte mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112.

Rookmelders zijn eigen verantwoordelijkheid

Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Elke rookmelder is goed

Natuurlijk zijn rookmelders het belangrijkst voor je eigen veiligheid. Zodat je zo snel mogelijk weet dat er iets mis is, zo zegt ook de brandweer. Volgens Brandweerman Richard Balk is elke rookmelder die je in Nederland koopt goedgekeurd. Er is wel verschil in kwaliteit maar “liever een goedkope dan helemaal geen rookmelder” zegt hij.

Mocht het zelf niet lukken om er een op te hangen, dan valt er hulp te regelen. Er is een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen eist al jaren rookmelders

Voor het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en eigenaar van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), komt deze verplichting niet als verassing en is blij met deze ontwikkeling. PKVW loopt al jaren op deze ontwikkeling vooruit en eist een rookmelder op elke verdieping. Ongeacht of het een nieuwbouwwoning of een bestaande woning betreft.

Brandveilige woning

Het CCV geeft hier naast het plaatsen van rookmelders nog meer tips om jouw woning brandveilig te maken. Doe ook de brandveiligheid woning check van de brandweer om brand te voorkomen.

Bronnen:

 

 

Deel dit bericht