© Foto van Liesbeth Dingemans

De Veilig Wonen Dag op woensdag 29 juni stond in teken van woninginbraakpreventie. Met ruim 230 deelnemers was het een groot succes. De dag bestond uit een divers programma van workshops en presentaties tot toneelscènes waarin een inbraak gepleegd werd. Met als kers op de taart, de uitreiking van 4 Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) prijzen door Ellie Lust en Sybren van der Velden Walda.

Nadat de Veilig Wonen Dag meerdere keren uitgesteld is door coronamaatregelen, was het op 29 juni eindelijk zo ver. De dag werd geopend door Anniko van Santen, presentatrice van het tv-programma ‘Opsporing verzocht’ en Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV) en dagvoorzitter. Tijdens de introductie maakten de deelnemers kennis met Marcelino Levering, projectleider PKVW en adviseur Woninginbraak bij het CCV. Uit zijn ervaring als oud-politieagent benoemde hij hoe belangrijk inbraakpreventie is. Naast materiële schade zorgt het namelijk ook voor emotionele schade bij bewoners. Vervolgens werd de eerste van drie inbraakscènes opgevoerd.  In deze scènes zagen deelnemers dat er werd ingebroken bij een alleenstaande moeder. Dit raakte veel deelnemers, omdat ze meemaakten wat de gevolgen voor het gevoel van veiligheid bij een bewoner zijn. Dé reden waarom inbraakpreventie van belang is en iedereen op deze dag aanwezig was.

© van Liesbeth Dingemans

Workshops en beurssafari

Deelnemers konden twee workshops bijwonen en onder leiding van Arjen Koole (directeur branchevereniging VHS) en Laurens van der Ziel (bestuurssecretaris branchevereniging Vertaz) op beurssafari over de beursvloer. Tijdens de beurssafari presenteerde diverse standhouders hun bedrijven en producten. Gedurende dag was het mogelijk om te stemmen op ‘het meest innovatieve PKVW-product 2022’.

© van Liesbeth Dingemans

De workshops waren divers en werden positief ontvangen door de deelnemers. Zo gingen deelnemers bij ‘Inbraakpreventie van morgen’ in een echte lagerhuis debatsetting het gesprek met elkaar aan, over actuele thema’s die spelen binnen onze sector. Dit zorgde voor waardevolle inzichten. In de workshops ‘Til je zakelijke presentatie naar een hoger niveau’ en ‘Laat linkedIn voor je werken’ kregen deelnemers persoonlijke tips, zodat ze hun bedrijf en producten nog beter onder de (media)aandacht kunnen brengen. In de workshop ‘De meerwaarde van PKVW voor gemeenten en woningcorporaties’ gingen deelnemers enthousiast in gesprek met medewerkers van gemeenten en woningcorporaties, om te kijken hoe PKVW kan worden toegepast.

Ontwikkelingen in woninginbraak en preventie

Sybren van der Velden Walda, Landelijk Projectleider Woninginbraak, Heling, Senioren & Veiligheid van de Nationale Politie vertelde over de actuele ontwikkelingen op het gebied van woninginbraken en preventie. Sybren benadrukte het belang van publiek-private samenwerking (PPS) om woninginbraak aan te pakken. Wanneer alle partijen een rol spelen en bijdragen aan preventie, creëren we sociale cohesie, een duurzame samenwerking, meer criminelen achter de tralies en dat leidt tot minder criminaliteit. Want, “Waar geen wil is, zijn we allemaal weg” zei Sybren.

© van Liesbeth Dingemans

PKVW-prijzen

Aan het einde van de dag werden vier PKVW-prijzen uitgereikt:

  • Het beste Politiekeurmerk-bedrijf met personeel
  • Het beste Politiekeurmerk-bedrijf zonder personeel
  • Het meest innovatieve inbraakwerende product
  • Het beste PKVW-project

© van Liesbeth Dingemans

De prijswinnaars zijn uitgekozen door een deskundige jury. Op de dag zelf konden deelnemers stemmen op het meest innovatieve inbraakwerende product. De uitslag lees je hier.

Tot de volgende Veilig Wonen Dag

Heb jij deelgenomen aan de Veilig Wonen Dag? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Laat het ons weten in het evaluatie formulier die je via de mail krijgt toegestuurd. Kon je er niet bij zijn, maar had je graag willen deelnemen? Dan nodigen we je alvast van harte uit voor de volgende editie van de Veilig Wonen Dag. Houd politiekeurmerk.nl in de gaten voor de nieuwe datum.

Deel dit bericht