Inbraakpreventie: beter een goede buur

Bijna twee derde van de Nederlanders voelt zich veilig in en rondom het eigen huis (61%). Dit komt onder andere doordat buren elkaar helpen woninginbraak te voorkomen. Zo spreken buren bijvoorbeeld met elkaar af dat ze op elkaars woning letten tijdens vakantie (39%), doet men aan digitale buurtpreventie (37%), hangen camera’s op (26%) en spreken elkaar aan op veilig gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé.

Veiligheid

Nederlanders denken dat inbrekers een huis uitkiezen op basis van het gemak waarmee zij binnen kunnen komen, en op de zichtbaarheid van kostbare spullen en beveiligingsmaatregelen. Ook denken Nederlanders dat de ligging van de woning een rol speelt.

Toch geeft een kwart van de respondenten aan dat ze het aandurven om even van huis weg te gaan, zonder de deur op slot te doen. Ook laten ze wel eens een raam open staan als ze weg zijn. Oplettende buren zijn vaak de eersten die alarm slaan bij verdachte situaties. De helft van de respondenten geeft aan de politie te bellen als zij een verdacht persoon in het huis van hun buren zien. En 19% belt de eigenaar.

Tips om inbraak te voorkomen

Natuurlijk is het fijn dat je kan vertrouwen op je buren. De kans op een inbraak kan je verder beperken door:

  • Doe deuren en ramen op het nachtslot als je weggaat.
  • Laat sleutels niet aan de binnenkant in het slot zitten.
  • Plaats buitenverlichting met een bewegingssensor of lichtcel.
  • Zorg dat er geen handige opstapjes voor inbrekers zijn zoals trappen en containers om bijvoorbeeld op het platte dak te klimmen.
  • Ga je op vakantie? Geef je huis een bewoonde indruk en licht je buren in.
  • Kijk voor meer preventietips op: politiekeurmerk.nl/preventietips.
  • Naast Burgernet en WhatsApp Buurtpreventie komen er steeds meer andere digitale vormen van buurtpreventie. Deze initiatieven vergroten het veiligheidsgevoel in de wijk. Kijk voor meer informatie op hetccv.nl.

Is jouw huis goed beveiligd? Vraag onze PKVW-beveiligingsadviseurs om persoonlijk advies. Vind een erkend bedrijf

Bron: unive.nl

Deel dit bericht