PKVW-specialist: ‘Veel te danken aan PKVW’

“Als je ziet dat we van 120.000 woninginbraken in 1996 nu onder de 30.000 zitten, dan is dat een geweldig mooi resultaat. Dat is voor een groot deel te danken aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.” Aan het woord is Cor van Koert die al 27 jaar betrokken is bij het keurmerk. Hij is sinds 2017 gepensioneerd bij de politie, maar hij kan het niet laten om met PKVW bezig te zijn.

Als politieman zag hij sinds 1974 honderden woninginbraken. “Mensen zijn altijd aangeslagen als er is ingebroken en ze blijven achter in de zooi.” Ook ontstaan volgens Van Koert vaak psychische problemen na deze grote impact op de privacy. “Inbrekers trekken alles wat los en vast zit uit de kasten en op de vloer. Niet om de bewoners te pesten, maar omdat ze weten waar ze moeten zoeken naar waardevolle spullen.”

“Mensen zijn altijd aangeslagen als er is ingebroken”

Zijn hart voor PKVW leverde hem dit jaar nog de nodige waardering op. Op de Veilig Wonen Dag kreeg Woningcorporatie Servatius in Maastricht de prijs voor het beste bouwproject met PKVW-certificaat 2022. Cor adviseert deze corporatie in de realisatie van PKVW bij nieuwbouw en renovatieprojecten. Dit doet hij met zijn adviesbureau Securikoers.

Bouwprojecten

In 2002 richtte Cor dit eigen bedrijf op, nadat hij bij de politie op een andere project werd gezet. “Met Securikoers geef en maak ik nog steeds cursussen voor KIWA Training. Ook beoordeel ik bouwplannen van nieuwbouw-  en bestaande bouwprojecten. Alles wat met PKVW te maken heeft, heb ik van A tot Z uitgevoerd.”

Een grote wens van Cor is dat het privaatrechtelijk wordt opgelegd dat woningen conform PKVW gebouwd worden. Een aantal gemeenten zoals Utrecht en Tilburg doet dat volgens hem nu al min of meer. “Als meer gemeenten PKVW gaan eisen in nieuwbouwprojecten, dan worden er veel meer inbraakwerende woningen opgeleverd. Dat werkt als een tierelier.”

“Meer gemeenten zouden PKVW moeten eisen in nieuwbouwprojecten”

Cor besteedt nu nog zo’n 20 tot 30 uur aan PKVW. Hij gaat het wel wat rustiger aandoen, want hij wil met echtgenote Elly meer gaan reizen. “ Zo ben ik geen PKVW-erkend bedrijf meer om minder particuliere aanvragen te krijgen. Maar ik ben nog wel PKVW-bouwplanadviseur. Voorlopig blijf ik nog samenwerken met Servatius in Maastricht.”

Lees het volledige interview met Cor

Deel dit bericht