PKVW-adviseurs en vrijwilligers bezoeken samen buurten

In zestien Almeerse wijken gingen onlangs mensen uit buurtpreventieteams op pad om de stad een beetje veiliger te maken. In Almere zijn 250 vrijwilligers actief die hieraan meewerken. Dit doen ze samen met adviseurs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) die sinds 2013 in dienst zijn van de gemeente Almere en inwoners adviseren over het voorkomen van woninginbraak.

Donkere Dagen Offensief

Burgermeester Ank Bijleveld sprak de vrijwilligers en adviseurs in het wijkcentrum Filmwijk toe tijdens één van de bijeenkomsten met als thema het ‘Donkere Dagen Offensief’. Deze bijeenkomst vindt 1 keer per jaar plaats om aandacht te vragen voor het feit dat inbrekers graag hun slag slaan in de periode dat het vroeg donker wordt.

Handhavers in Almere.

De burgemeester vertelde dat naast de vrijwilligers en PKVW-adviseurs ook 1.150 zogenoemde ‘Waakse deelnemers’ in Almere zijn. Dat zijn hondenbezitters die een oogje in het zeil houden als ze een rondje lopen door de wijk samen met hun trouwe viervoeter. Bijleveld: “Ik wil u dan ook oproepen om op te blijven letten en niet te aarzelen de politie te bellen.”

Gratis advies

De PKVW-adviseurs promoten het politiekeurmerk op pleinen en markten, maar ze komen vooral bij de mensen thuis. “Wij bezoeken de bewoners in hun eigen woning en bieden ze gratis advies. Dat wordt enorm gewaardeerd”, zegt Silvia Villalobos, die samen met collega Melanie Soto Maas het PKVW-beleid van Almere uitvoert. Het aanstellen van de PKVW-adviseurs bleek al snel in een behoefte te voorzien. “Vanaf de start wisten bewoners ons goed te vinden. Vooral in de wijken waar recent was ingebroken, wilden ze advies over maatregelen die ze konden nemen”, zegt Villalobos.

Vervangen hang-en-sluitwerk

Mede dankzij een gemeentelijke subsidie als tegemoetkoming in de kosten voor die aanpassingen en verbeteringen, werd in korte tijd veel hang-en-sluitwerk vervangen en werden andere maatregelen genomen om inbrekers beter te weren. “Zo’n subsidie stimuleert mensen ook om daadwerkelijk aan de slag te gaan met onze adviezen en maatregelen te nemen.” Deze maatregelen leiden niet altijd tot een PKVW-certificaat, maar ze verkleinen volgens de PKVW-adviseur de kans op een inbraak enorm. “En dat is al winst.”

Meer weten over wat het Politiekeurmerk kan betekenen voor jouw gemeente? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) denkt graag mee! Neem contact op via pkvw@hetccv.nl.

Bronnen:

Deel dit bericht