Melanie Maas van preventieteam Almere: “We geven gratis advies”

Het verbaast preventiemedewerker Melanie Maas van de gemeente Almere niet dat het aantal woninginbraken in Almere stijgt. Dit zegt ze tegen Omroep Flevoland. Maas geeft samen met een aantal collega’s gratis en onafhankelijk advies aan inwoners van Almere om woninginbraak te voorkomen.

Aantal inbraken iets gestegen

“Als je het aantal woninginbraken vergelijkt met 2019 voor de coronapandemie, is het aantal nog steeds heel laag. Nu we na de lockdowns weer op pad gaan, is het iets gestegen en dat is dus niet zo heel gek.” Dit vertelde Maas zaterdag tijdens de live tv-show van het Weekend Café van Omroep Flevoland.

Ze is 1 van de adviseurs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) die sinds 2013 in dienst zijn van de gemeente Almere en inwoners adviseren over het voorkomen van woninginbraak. “Dat is uniek, want Almere is de enige gemeente in Nederland die een eigen preventieteam heeft.”

Almere is de enige gemeente die een eigen preventieteam heeft

De mensen van het preventieteam gaan naar de inwoners toe en geven advies om de woning beter te beveiligen tegen inbraak. “We lopen door de woning en geven advies. We kijken bijvoorbeeld of de voordeur een goed slot heeft met cilindertrekbeveiliging, want dat is een veel gebruikte methode om in te breken”, vertelt Maas. Verder kijkt ze bijvoorbeeld of de juiste raamboompjes worden gebruikt en of er rookmelders zijn. Een bezoek duurt 45 minuten.

Het PKVW

“Wij geven advies en dan kunnen bewoners zelf beslissen wat ze hiermee doen.” Als bewoners het hele advies uitvoeren bij een PKVW-bedrijf, dan krijgt de woning het PKVW-keurmerk. “Dan is de woning zo goed beveiligd dat er 80% tot 90% minder kans is op inbraak”, zegt Maas.

Ze beseft ook dat niet iedereen gelijk genoeg geld heeft om alle adviezen uit te voeren. “We zeggen altijd: begin klein en verbeter de veiligheid beetje bij beetje. Dus zorg eerst voor een goed slot met een goede cilinder en een kapje hierop, zodat inbrekers er geen schroef in kunnen steken en het slot er zo uit kunnen halen.”

Inwoners van Almere die een afspraak met een preventiemedewerker willen maken, kunnen dit doen via veilig.almere.nl.

Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor jouw gemeente? Neem dan contact op met pkvw@hetccv.nl

Deel dit bericht